Rada de la Kiev a adoptat, marţi, un document prin care Rusia este desemnată oficial „stat agresor”, informează Ukraine Today.

Deputaţii ucraineni au votat, marţi, pentru numirea Rusiei drept un „stat agresor”, un gest care oficializează poziţia Ucrainei privind implicarea explicită a trupelor ruseşti în estul ţării. 271 dintre cei 289 de deputaţi au votat acest document, conform Ukraine Today.

Totodată, Rada a votat pentru desemnarea republicilor autoproclamate din Doneţk şi Lugansk drept organizaţii teroriste.

Dincolo de propriile voturi, Parlamentul ucrainean a îndemnat comunitatea internaţională să facă acelaşi lucru, pentru a da dovadă de solidaritate şi pentru a pune presiune pe Rusia.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise în acest sfârşit de săptămână în Mariupol, în cadrul unui atac cu rachete Grad, parte a unei noi ofensive a separatiştilor din estul şi sud-estul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni armata ucraineană, angajată în confruntări cu rebelii proruşi în estul Ucrainei, că este "Legiunea Străină a NATO", folosită de către Occident pentru a "contracara" Rusia, relatează AFP. În replică, şeful Alianţei Nord-Atlantice, Jen Stoltenberg, a declarat, la finalul unei reuniuni extraordinare cu ambasadorii NATO pe subiectul Ucrainei, că afirmaţia lui Putin este un „nonsens”, singurele trupe străine din Ucraina fiind cele ruseşti.

Foto: telegraph.co.uk