O intensificare a activităţii proruse în regiunea Latgale din estul Letoniei provoacă îngrijorări la Riga, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în criza din Ucraina şi unor zboruri militare ruseşti, marţi, în apropierea frontierelor ţării, relatează agenţia de analiză STRATFOR.

Agenţia consideră că Rusia va menţine presiunea asupra micii şi strategicei ţări baltice, atât prin intermediul comunităţilor vorbitoare de limbă rusă, cât şi prin alte mijloace, deoarece Letonia susţine Guvernul prooccidental de la Kiev şi solicită o mai mare angajare în zonă, în domeniul securităţii, din partea NATO.

Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale şi istorice letone şi are 286.000 de locuitori. Ea înregistrează cea mai importantă densitate de etnici ruşi din ţară, de aproximativ 40%, iar în capitala regională Daugavpils etnicii ruşi sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situaţia la nivel naţional (27%).

Primarul oraşului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, şi-a exprimat pe 11 noiembrie îngrijorarea faţă de o angajarea unor activişti proruşi într-o campanie de tipul "din uşă-n uşă" în vederea secesiunii regiunii şi alipirea ei la Rusia, potrivit agenţiei. El a afirmat că activiştii au bătut nu doar la uşile locuitorilor oraşului, ci au vizitat şi şcoli şi alte instituţii publice, subliniind că este îngrijorat din cauza "inactivităţii" forţelor letone de securitate faţă de acest caz.