Principalul motiv al posibilei al posibilei intervenţii îl reprezintă petrolul pe care jihadiştii îl vând la preţ de nimic pentru a-şi asigura fonduri. Organizaţia controlează în acest moment o parte din rezervele de petrol ale Irakului, iar raidurile aeriene efectuate de SUA sunt total ineficiente.

Militanţii Statului Islamic reuşesc să câştige în continuare sume foarte mari , deşi vând petrolul la preţul de 22-23 de dolari pe baril. Însă îl obţin aproape gratis.

Ca să poată trimite trupe împotriva Statului Islamic, Barack Obama are nevoie de acordul Congresului Statelor Unite. Aşa că Antony Blinken, unul dintre consilierii pe probleme de securitate de la Casa Albă, a ridicat în faţa senatorilor de la Washington problema intervenţiei.

„Ne-am dori o autoritaţie de folosire a forţei militare ţintita spre scopul momentului, şi anume înfrângerea Statului Islamic", a declarat în timpul audierilor din Senat oficialul de la Casa Albă.

Autorizaţia ar stabili clar numărul de trupe trimise în Irak şi Siria şi termenul la care acestea ar trebui retrase. Cotidianul britanic „The Guardian” a oferit noi detalii despre modul în care Statul Islamic transformă petrolul în bani. Un contrabandist iordanian a acceptat să vorbească. A povestit cum achiziţionează între 26 şi 28 de tone de petrol de la Statul Islamic pentru 4.200 de dolari şi vinde mai departe această cantitate în Iordania pentru 15.000 de dolari. Câştigă aşadar peste 10.000 de dolari la un singur transport. Şi de obicei efectuează opt transporturi pe săptămână, care înseamnă un profit de peste 80.000 de dolari pentru contrabandist.

O parte din petrolul irakian extras de Statul Islamic este transportat prin Siria şi apoi este introdus în Iordania cu ajutorul unor vameşi corupţi. Mita standard este de 650 de dolari pentru fiecare vameş, a spus contrabandistul citat de jurnaliştii britanici.

Deşi sunt în război cu militanţii kurzi, jihadiştii Statului Islamic colaborează cu traficanţii kurzi. Aceştia ajută Statul Islamic să îşi vândă petrolul în Turcia şi Iran.

Statele Unite i-au cerut administraţiei regiunii autonome kurde din Irak să facă tot posibilul să îi oprească pe contrabandişti. Acelaşi lucru le-a cerut ONU tuturor ţărilor care se învecinează cu Siria şi Irakul. Însă până acum, aceste eforuri sunt în zadar.

Mediafax