Un avion în care se afla directorul general al grupului petrolier francez Total, Christophe de Margerie, şi alte trei persoane s-a prăbuşit luni seara pe Aeroportul Vnukovo din Moscova, provocând moartea persoanelor aflate la bord, relatează agenţia rusă Tass. Avionul privat de tip Falcon 50 urma să efectueze cursa Moscova - Paris, însă s-a prăbuşit la ora locală 23.58 (22.58, ora României), pe aeroportul Vnukovo, după ce ar fi intrat în coliziune cu o maşină de deszăpezit, a declarat reprezentantul Comitetului rus pentru investigaţii în domeniul transportului, Tatiana Morozova. Şoferul vehiculului de deszăpezire care a intrat în coliziune cu avionul privat al preşedintelui-director general al grupului petrolier francez Total, pe aeroportul moscovit Vnukovo, era beat, a anunţat marţi Comitetul rus de anchetă, relatează AFP. „În urma coliziunii, au murit patru persoane. Au fost găsite cadavrele lor“, a precizat Morozova.

Reprezentantul oficial al Aeroportului Vnukovo, Elena Krîlova, a anunţat ulterior că în acest accident au murit trei membri ai echipajului şi directorul grupului Total, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Autorităţile ruse au fost deschis o anchetă penală în legătură cu acest accident, iar  aeroportul a fost închis temporar, pentru facilitarea cercetărilor la locul accidentului. Aeroportul din Vnukovo este unul din cele aeroporturi internaţionale din Moscova. Situat în sud-vestul capitalei ruse, el dispune, de asemenea, de un terminal pentru zboruri de afaceri.

Directorul companiei TOTAL, Christophe de Margerie, s-a făcut remarcat în ultimele luni drept un apărător vehement al Rusiei şi a politicilor energetice acesteia în contetul conflictului din Ucraina. În iulie, De Margerie a mers până la a declara că „Europa ar face bine să nu se mai gândească cum să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, ci cum să facă aceste livrări mai sigure“, atrăgându-şi criticile mai multor colegi de breaslă, dar şi a Bruxelles-ului.