54 de percheziţii au loc la această oră în Bucureşti şi 14 judeţe din ţară. Sunt căutate persoane suspectate de evaziune fiscală cu mase plastice şi materiale de construcţie. Percheziţiile au loc la locuinţe, dar şi la sedii de societăţi comerciale, urmând a fi puse în aplicare 30 de mandate de aducere. Prejudiciul ajunge la 3 milioane de euro.

Peste 250 de poliţişti participă la acţiune, iar suportul de specialitate este asigurat de SRI. Printre efectivele care participă la acţiune se numără şi specialişti în explozivi şi substanţe periculoase, precum şi luptători de acţiuni speciale, se arată într-un comunicat al Poliţiei române.

În afară de Municipiul Bucureşti, cele 14 judeţe în care se desfăşoară percheziţiile sunt Mehedinţi, Iaşi, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Vrancea, Buzău, Ilfov, Ialomiţa şi Galaţi.

Suspecţii sunt bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. „Este vizată verificarea legalităţii activităţii desfăşurate de către persoanele bănuite prin intermediul a 40 de societăţi comerciale din România şi a 10 societăţi comerciale din Ungaria, Bulgaria şi Polonia”, arată comunicatul Poliţiei.

În perioada 2013 – 2014, reprezentanţii societăţilor implicate ar fi realizat achiziţii de mărfuri în sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria şi Polonia (mase plastice, materiale de construcţie, profile din PVC, ţevi, tablă, fier beton), pe care le-ar fi revândut pe piaţa internă, eludând plata TVA şi a impozitului pe profit, prin înregistrarea în contabilitate de achiziţii fictive de la alte societăţi controlate de persoanele bănuite.

Activităţile infracţionale s-ar fi derulat în complicitate cu mai multi transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea în ţară, creând astfel o aparenţa de legalitate a transporturilor de mărfuri.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.