ONG-ul francez ACTED pentru care lucra britanicul David Haines, decapitat de Statul Islamic (SI), a anunţat  că va depune plângere la Paris pentru crimă, răpire şi sechestrare, potrivit AFP.

''Trebuie ca într-o zi să fie judecaţi'', a declarat presei cofondatorul şi directorul de dezvoltare al organizaţiei nonguvernamentale, Frédéric Roussel.

ONG-ul, a adăugat el, luptă, de asemenea, pentru ca acest tip de execuţii ale lucrătorilor umanitari sau ziariştilor să fie recunoscute ca o ''crimă împotriva umanităţii''.

ACTED, care a văzut mai mulţi membri ai săi răpiţi sau ucişi în diferite zone de intervenţie, s-a declarat duminică dimineaţă într-un comunicat ''profund şocată şi îngrozită'' de ''asasinarea odioasă'' a lui David Haines.

Acest gest ''nu ne va abate de la angajamentele noastre pe lângă populaţia aflată în suferinţă'', a dat asigurări organizaţia umanitară, pentru care ''această crimă barbară nu poate rămâne nepedepsită''.

Angajat în acţiunile umanitare din 1999, David Haines (44 de ani) a fost răpit în Siria în martie 2013. El efectua prima sa misiune pentru ACTED în calitate de responsabil cu logistica la tabăra de refugiaţi Atmeh, o localitate siriană din apropiere de graniţa cu Turcia.

Fondată în 1993, organizaţia umanitară este prezentă în 35 de ţări.