Senatorii şi deputaţii se reunesc luni într-o nouă sesiune parlamentară, a patra a legislaturii 2012-2016, potrivit Agerpres. Preşedintele Senatului a convocat Biroul Permanent, luni. În prima şedinţă de plen, pe ordinea de zi se vor afla trei proiecte de lege privind amnistia fiscală, care nu au fost adoptate în sesiunea extraordinară din 25 august din lipsă de cvorum.

La Senat, în prima zi a lunii septembrie, ar putea avea loc schimbări în ceea ce priveşte structura grupurilor parlamentare.

Astfel, noua formaţiune politică PLR a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se află în discuţii cu PC în privinţa unui grup parlamentar comun.

De asemenea, noua sesiune aduce un nou senator, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, acesta depunând pe 25 august jurământul, după ce a fost ales în Circumscripţia electorală nr. 20 Gorj, Colegiul uninominal nr. 2, la alegerile parlamentare parţiale care au avut loc în luna mai. Numărul senatorilor se ridică la 171, în noua sesiune.

Prin prezenţa noilor senatori Ilie Năstase şi Alfred Laurenţiu Antonio Mihai, grupul PC condus de Dumitru Pelican ajunge să numere nouă senatori. Prin urmare, PC-ul nu mai riscă să îi fie contestată funcţionarea, aşa cum s-a petrecut la începutul sesiunii trecute, când PDL şi PNL au invocat acelaşi articol din Regulamentul Senatului care a condus la desfiinţarea grupului PP-DD (articolul 16, potrivit căruia un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă este format din şapte senatori aleşi pe listele aceluiaşi partid).

Şi deputaţii îşi încep luni activitatea. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a convocat forul legislativ pe care îl conduce în cea de-a doua sesiune a anului 2014 luni, la ora 14,00.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, proiectul privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, adoptat de Senat în sesiune extraordinară, va figura pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor începând de luni, în sesiune ordinară.

De asemenea, printre priorităţile legislative ale sesiunii din toamnă s-ar putea afla şi proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, pe 24 iunie, proiectul de lege privind modificarea Codului silvic, care prevede, printre altele, limitarea achiziţionării la maximum 30%, de către un operator economic, din volumul disponibil, la nivel naţional, dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara, la acea dată, că Guvernul va propune un alt proiect de Cod silvic, care, probabil, va fi gata la începutul sesiunii din toamnă.

Pe agenda Camerei Deputaţilor a rămas în aşteptare, pentru dezbatere, moţiunea simplă intitulată „PSD are alergie la Justiţie“ depusă de PDL şi PNL pe 2 iulie. Moţiunea este îndreptată împotriva ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, Opoziţia solicitându-i acestuia să explice care a fost implicarea sa în „cazul Duicu“ şi în propunerea Elisabetei Ponea pentru şefia Secţiei Judiciare a DNA.

Tot în timpul sesiunii extraordinare de la începutul lunii iulie, deputatul Răzvan Rotaru şi-a anunţat, în plen, plecarea de la grupul PC şi a devenit parlamentar neafiliat, iar deputata Jenica Dumitru a trecut de la PP-DD la UNPR.

De asemenea, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, fost vicelider al grupului PNL din Camera Deputaţilor, şi Florin Mihail Secară, fost deputat PDL până în februarie 2014 şi ulterior neafiliat, s-au înscris în UNPR în luna august.

Deputatul Bogdan Diaconu şi-a anunţat, tot în luna august, demisia din PSD, subliniind totodată că urmează a fi întocmite procedurile legale pentru înregistrarea, la Tribunal, a unui nou partid politic, Partidul România Unită.

Deciziile deputaţilor care şi-au schimbat grupul parlamentar trebuie însă anunţate în plenul Camerei.