La şase ani de la trimiterea în judecată, dosarul privatizării „ICA” a ajuns la final, instanţa urmând să pronunţe o sentinţă definitivă. Marţi, în pledoariile finale, care au durat mai bine de 12 ore, avocaţii au cerut achitarea clienţilor lor, făcând din nou tot posibilul să tergiverseze procesul. Procurorul DNA a solicitat mărirea pedepselor pentru Dan Voiculescu care a fost susţinut din sală de Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

Dezbaterile în dosarul privatizării frauduloase a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) s-au reluat marţi dimineaţă la Curtea de Apel Bucureşti, după ce au fost întrerupte luni, după 11 ore de audieri-maraton. 

În timp ce procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu, avocaţii omului de afaceri şi-au reluat artificiile judiciare pentru amânarea cu orice preţ a unei decizii finale sau schimbarea încadrării juridice a faptelor.

Respectând principiul rolului activ al magistratului, judecătorul Camelia Bogdan a pus în discuţie adăugarea unei noi litere la infracţiunea de spălare de bani în sarcina lui Dan Voiculescu.

Astfel, dacă iniţial acesta a fost acuzat de spălare de bani prin dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni (art. 29, aliniatul 1, litera c), ieri Camelia Bogdan a consolidat acuzaţiile şi cu litera b din acelaşi aliniat, adică spălare de bani prin ascunderea ori disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni. 

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea acestor fapte Voiculescu riscă până la 10 ani de închisoare.

La ora 22.10 instanţa a anunţat că procesul s-a încheiat şi că rămâne în pronunţare.

Mircea Badea, atac la jurnalişti

Printre cei care l-au susţinut pe Dan Voiculescu chiar din sala de judecată s-au numărat Mihai Gâdea şi Mircea Badea. Vizibil iritat de prezenţa în număr mare a presei, Badea nu s-a abţinut să jignească mai mulţi ziarişti. Foarte agresiv, realizatorul i-a dat o replică dură unui reporter care a încercat să-l abordeze: „Mi-e scârbă de ţine, nu înţelegi?”.

Mircea Badea s-a logat pe Facebook pentru a povesti prietenilor şi fanilor săi ce se întâmplă la proces. Tot pe reţeaua de socializare, Badea a continuat să-i jignească pe ziariştii care relatau de la proces, folosind cuvinte extrem de triviale.

Judecat pentru spălare de bani

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în dosarul privatizării „ICA“ pe 4 decembrie 2008. Acesta a fost acuzat de procurori de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii în scopul de a obţine bani sau alte foloase necuvenite, dar şi de spălare de bani. 

Concret, Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau ICA, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro. Anul trecut, Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare. 

Omul de afaceri a făcut recurs.