Rusia a decis, să suspende importurile de fructe şi legume în conservă provenind din Ucraina din cauza neregulilor, la trei zile după ce a limitat importurile de produse lactate ucrainene din motive similare.

Autorităţile ruse au decis să "suspende importurile de legume, fructe şi peşte în conservă începând cu 29 iulie", a anunţat agenţia veterinară rusă Roselhoznadzor, care vorbeşte despre "nereguli în materie de etichetare".

Rusia a decis deja vineri să limiteze importurile de produse lactate ucrainene, reproşându-le în special că ar conţine reziduuri de antibiotice şi bacterii.

Autorităţile ruse au interzis, la începutul lunii, produsele vegetale provenind din Ucraina în bagajele de mână sau în colete cu destinaţia Rusia, precum şi importul de cartofi ucraineni din cauza unor insecte.

Moscova este nemulţumită de semnarea de către Ucraina a unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană şi a avertizat că Rusia va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul îi prejudiciază economia.

Rusia a folosit aceeaşi retorică şi împotriva Republicii Moldova, limitând importurile de carne, fructe şi vinuri moldoveneşti după semnarea unui acord între UE şi această fostă republică sovietică.

Moscova este acuzată deseori de folosirea armei comerciale, invocând în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi.