Aproximativ 200 de mineri de la Salina Ocna Dej din judeţul Cluj au declanşat, vineri, o grevă spontană, cca 60 de angajaţi blocându-se în subteran. Aceştia sunt nemulţumiţi pentru că nu li s-au plătit orele suplimentare din luna decembrie, iar pe de altă parte nu ştiu dacă le sunt asigurate salariile până la sfârşitul anului.

Valentin Ilcaş, preşedintele Sindicatului Cartel ”Alfa” Cluj, a precizat că la acţiunea de protest participă angajaţii din schimbul de noapte şi cei din tura de dimineaţă.

„Peste 60 de angajaţi ai Salinei Ocna Dej au declanşat o grevă spontană şi s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de salarii. Din informaţiile mele, angajaţii din schimbul de noapte nu au mai ieşit vineri dimineaţă din subteran, iar cei care au intrat în schimbul de dimineaţă s-au alăturat protestului”, a spus Ilcaş.

Totodată, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, a afirmat: "Este un protest care are la bază drepturile salariale. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu ştiu cum va fi împărţit bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an, ce sarcini de realizare a producţiei au până la sfârşitul anului şi ce salarii vor primi. Oamenii au cerut să vină la Ocna Dej directorul Societăţii Naţionale a Sării".

Pe de altă parte, ortacii afirmă că li s-a promis încă din luna decembrie o primă de 60% din salariu pentru orele suplimentare muncite, şi încă nu au primit-o.

Liderul sindical şi directorul salinei s-au întâlnit pentru a găsi o soluţie.

Cca 4.300 de mineri de la complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia vor fi disponibilizaţi în perioada viitoare, potrivit planului de reducere a costurilor.