O femeie purtând vălul islamic a devenit vineri ministru în guvernul de la Ankara, aceasta fiind o premieră în istoria modernă a Turciei, ţară musulmană, dar laică, transmite sâmbătă AFP.

Aysen Gürcan va fi ministru al familiei şi politicilor sociale în guvernul interimar anunţat de Ahmet Davutoglu şi care va conduce afacerile curente ale ţării până la alegerile anticipate din noiembrie.

Mamă a trei copii şi absolventă a Universităţii de Comerţ din Istanbul, Aysen Gürcan este membră a consiliului de administraţie al unei fundaţii de inspiraţie islamică, intitulat 'Serviciul pentru tineri şi educaţie' (Turgev).

Acest ONG s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie care i-a vizat, la finalul lui 2013, pe actualul preşedinte al ţării, Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier, familia acestuia şi anturajul lui politic.

Preşedintele turc a aprobat vineri seara componenţa guvernului interimar prezentat de premierul Ahmet Davutoglu, guvern care urmează să conducă ţara până la alegerile legislative anticipate de pe 1 noiembrie.

Conform Constituţiei turce, acest guvern interimar nu are nevoie de aprobarea parlamentului, acordul preşedintelui fiind suficient pentru a-şi intra în atribuţii.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie, el a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice purtate de premierul Ahmet Davutoglu cu opoziţia nu au dus la niciun rezultat. În această situaţie au fost convocate alegeri legislative anticipate.