Un autocar al Ministerului de Interne s-a deplasat la Constanţa în cursul nopţii, în vederea aducerii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în staţiunea bulgară Albena, afectată de inundaţii. Convoiul este insoţit de o echipă consulară din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, care are în dotare echipamente mobile consulare cu ajutorul cărora pot fi eliberate documente de călătorie la faţa locului.

Echipa mobilă consulară se va alătura echipei create la nivelul misiunii diplomatice în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei consulare în astfel de situaţii.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat că doar pentru aceste persoane şi maşini s-a cerut acest ajutor, iar restul românilor aflaţi pe litoralul bulgăresc, la sfârşitul săptămânii, când s-au produs inundaţiile fie revin pe cont propriu în ţară, fie au decis să-şi continue sejurul.
Din situaţia transmisă de reprezentanţii misiunii diplomatice aflaţi la fata locului, în urma solicitărilor turiştilor români, vor fi aduse în ţară 29 de persoane şi 8 autoturisme. Din cele 8 autoturisme, 3 vor rămâne în Constanţa şi 5 vor fi transportate până la Bucureşti.
În urma revenirii situaţiei la normalitate, o parte dintre turiştii români au optat să-şi continue sejurul în staţiune.
Începând din data de 21 iunie, prin punctele de trecere a frontierei au tranzitat un numar 73 de autoturisme cu 244 persoane care s-au întors din staţiunea Albena.
În ultimele zile, oraşul bulgar Varna şi alte localităţi din Bulgaria, între care şi staţiunea Albena, au fost grav afectate de inundaţiile puternice care s-au înregistrat

în zonî în urma ploilor torenţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, cel puţin zece persoane pierzându-şi viaţa din cauza apelor revărsate.
Turisti români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, au acuzat autorităţile străine că nu îi ajută să plece acasă, reclamând că au fost evacuaţi doar cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.
200 de turişti români au fost evacuaţi sâmbătă din hotelurile din staţiunea Albena şi cazaţi în alte hoteluri, a declarat la B1 Tv ministrul Turismului, Florin Jianu. 6 hoteluri din Albena au fost grav afectate de inundaţii. 14 oameni şi-au pierdut viaţa şi alte trei persoane sunt în continuare date dispărute dupa inundaţiile care au lovit nord-estul Bulgariei, cel mai afectat fiind oraşul Varna, port la Marea Neagră, lovit de viitura. Sute de turişti, inclusiv români, au fost evacuaţi de pe litoralul bulgăresc.