Luptele dintre armată şi insurgenţii proruşi au continuat în Ucraina, în pofida intrării în vigoare a unei încetări a focului decretate unilateral de Kiev pentru lansarea unui plan de pace, scrie Mediafax. Respingerea condiţiilor de pace pentru încetarea insurecţiei în estul Ucrainei, unde luptele dintre insurgenţi şi armată s-au soldat cu cel puţin 375 de morţi, intervine în contextul în care Statele Unite au acuzat Rusia că înarmează rebeliunea şi au avertizat în privinţa oricărei tentative de a trimite trupe în acesastă fostă republică sovietică.

Vladimir Putin pare că vrea să continue alimentarea tensiunilor în cea mai gravă criză dintre Est şi Vest de la încheierea Războiului Rece anunţând, sâmbătă, că plasat trupele din Districtul Militar Central în stare de Alarmă Parţială de Luptă. Rusia a confirmat mai devreme că a sporit prezenţa trupelor sale la frontiera cu Ucraina.

Acest ordin unilateral, intrat în vigoare vineri, trebuie să le permită rebelilor să depună armele şi să pregătească un plan de pace ambiţios, care ar prevedea, în special, crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Armistiţiul urmează să expire la 27 iunie. În aceeaşi zi, Ucraina va semna ultimul capitol al Acordului de asociere cu Uniunea Europenă.

Ucraina a denunţat, sâmbătă, un atac al forţelor separatiste împotriva unor grăniceri în regiunea Doneţk, un bastion al rebelilor, şi a adăugat că militarii săi au răspuns unui al doilea atac care a avut loc câteva minute mai târziu în apropierea unui alt post de frontieră. Potrivit Serviciilor de Grăniceri, nouă persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al operaţiunilor militare ucrainene a confirmat faptul că un al doilea atac a avut loc în apropiere de Slaviansk. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al republicii autoproclamate Doneţk a afirmat la rândul său că Slavianskul a fost vizat de un atac al trupelor ucrainene.

În apropiere de Slaviansk, locuitorii unui sat auzeau în continuare, sâmbătă, schimburi de foc între insurgenţi şi forţele guvernamentale.

Noul preşedinte Petro Poroşenko a afirmat, vineri, că încetarea focului nu înseamnă că forţele ucrainene nu vor răspunde în cazul unor agresiuni.

În paralel, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a precizat că peste 65.000 de militari, peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere şi aproximativ 5.500 de unităţi de echipament militar vor participa la exerciţii militare ordonate de Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Ievghen Perebinis, a afirmat pentru AFP că manevrele militare din centrul Rusiei "nu pot decât să genereze îngrijorare".

"Faptul că aşa-zisa operaţiune antiteroristă (din Ucraina) cunoaşte o intensificare în paralel cu avansarea planului de pace este foarte alarmant şi îngrijorător", a apreciat el.