Românii se dovedesc în continuare extrem de indecişi în ceea ce doresc pentru viitorul comunităţii, al administraţiei şi al politicii. În locul stabilităţii al predictibilităţii aceştia preferă schimbarea, reforma perpetuă, fiind nemulţumiţi în contiuare de persoanele alese în fruntea statului şi guvernului.
Românii cred că ţara are nevoie de schimbare mai degrabă decât de stabilitate (57% vs. 39%), relevă un studiu IRES, potrivit Agerpres.
Potrivit cercetării, aproape 7 din 10 români nu ştiu cu cine vor vota la alegerile prezidenţiale din toamnă, pentru că nu se cunosc candidaţii. Doar 27% dintre cei chestionaţi spun că ştiu sigur pe cine vor vota.
O treime dintre participanţii la studiu (32%) spun că acel candidat pe care l-au votat la alegerile prezidenţiale a câştigat de fiecare dată. 40% dintre respondenţi au recunoscut că, cel puţin o dată, personalitatea politică pe care au votat-o la prezidenţiale nu a ajuns în turul al doilea. 74% dintre aceştia spun că, atunci când s-a întâmplat ca favoritul lor să nu ajungă în turul 2, au mers totuşi la vot şi au votat un alt candidat.
Aproape 8 din 10 români spun că se vor informa cu privire la programele candidaţilor la alegerile prezidenţiale din acest an.
În cazul alegerilor prezidenţiale, respondenţii apreciază că: programul este mai important decât personalitatea candidatului — 53% vs. 23%; personalitatea este mai importantă decât partidul — 56% vs. 28%; echipa pe care o aduce la conducere candidatul este mai importantă decât candidatul în sine — 50% vs. 21%.
În ceea ce priveşte importanţa profesiei candidatului la alegerile prezidenţiale, 54% dintre participanţii la studiu consideră că aceasta este importantă, în timp ce 46% cred că aceasta nu contează.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.107 indivizi de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului: multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ą 3%. Perioada anchetei: 5 iunie 2014.