„Educaţie pentru viaţă”, aşa cum se va numi noua oră va fi introdusă de anul viitor şi va funcţiona ca ora de religie, înscrierea obligatorie la curs, dar cine nu este de acord îşi poate retrage copilul.

 

Premierul Florin Cîţu a reacţionat după votul dat în Senat, cu privire la educaţia sexuală, unde „coaliţia” PSD, PNL şi PAUR a contestat introducerea orelor de educaţie sexuală şi au susţinut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educaţie sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiţionată de acordul scris al părintelui. Alina Gorghiu de la PNL a votat împotrivă, iar cei de la USR PLUS s-au abţinut de la vot.

 

Acesta a precizat că din toamnă va fi introdusă ora în curricula şi va funcţiona asemeni orei de religie, înscrierea obligatorie a tuturor elevilor, retragerea acelora care nu doresc acest curs.

 

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot şi am luat decizia – şi o vom implementa, curricula ţine de Ministerul Educaţiei prin legea educaţiei – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educaţie pentru viaţă. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinţii care doresc să îşi retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcţiona. Ministrul Educaţiei cred că o va anunţa zilele următoare, decizia este luată”, a spus Cîţu la TVR 1.

 

Florin Cîţu a precizat că lucrurile trebuie să meargă înainte, cu toată opoziţia senatorilor, dar şi vehemenţa BOR.  „Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparenţă şi le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluţia a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educaţiei, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor şi va introduce această oră”, a mai spus Cîţu.

 

„Educaţia sexuală e foarte importantă şi trebuie făcută”

Ideal ar fi ca această educaţie să fie făcută acasă. Însă apar două aspecte: „nimeni nu-i profet în ţara lui”, dar mai ales, este nevoie ca părinţii să aibă capacitatea să discute despre asta. Un lucru destul de greu de realizat, câtă vreme părinţii părinţilor de astăzi au fost educaţi în spiritul tabu al ideii de sexualitate şi al educaţiei sexuale.

 

„Educaţia sexuală e foarte importantă şi trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educaţiei: toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elemente de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinţii nu sunt de acord. A acelaşi principiu aplicat la ora de religie”, a spus Cîmpeanu, marţi.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro