Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la finalul unei şedinţe speciale pe care a avut-o cu prim-ministrul şi membri din cabinetul acestuia. Tema centrală a întâlnirii a fost evaluarea măsurile adoptate pentru combaterea şi limitarea răspândirii coronavirusului. La final, şeful statului anunţat prelungirea stării de urgenţă pentru încă o lună.

 

Klaus Iohannis a declarat: „Am ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgenţă. La începutul săptămânii voi emite decretul pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună”.

 

Totodată, preşedintele a precizat că guvernul trebui să reevalueze întreg bugetul, mai ales cheltuielile: „Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci una care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creştere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulţi la Sănătate, asistenţă socială”.

 

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

 

„Am terminat un bilanţ intermediar la care au participat premierul Orban şi mai mulţi miniştri. Am dorit să tragem primele concluzii privind măsurile aplicate pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Am evaluat impactul acestor măsuri şi cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.

 

În comparaţie cu alte ţări, creşterea numărul de cazuri nu a fost atât de mare în comparaţie cu alte ţări, precum spania sau italia. însă vă avertizez foarte clar, nu este momentul să ne relaxăm, toţi experţi ne spun că evoluţia epidemiei depinde de cum respectăm indicaţiile. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii ca în ţările pe care le-am menţionat.

 

Este clar nu suntem încă în vârful epidemiei, nu este cazul să ne relaxăm. (…) Am ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului cu propuneri pentru a fi incluse pentru prelungirea stării de urgenţă. La începutul săptămânii voi emite decretul pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună.

 

Am avut o discuţie de felul în care România îşi arată solidaritatea faţă de alţii. Am decis ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Vor pleca mâine.

 

Despre rectificarea bugetară, lucrurile stau serios. Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci una care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creştere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulţi la Sănătate, asistenţă socială.

 

Este clar că această complicaţie nu se rezolvă de la sine, Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare şi să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede câteva schimbări. Să se reevalueze şi veniturile – care sunt în scădere – dar şi cheltuielile, care sunt in creştere”.

 

Anterior, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă pe 3 aprilie, când a spus că România „a intrat în cea mai grea perioadă a crizei generate de COVID-19. Urmează săptămâni dificile, vor veni momente cu încărcătură mare, care ne vor testa solidaritatea. Pierderile de vieţi omeneşti vor fi din ce în ce mai multe şi cazurile grele se vor înmulţi. Ca o adevărată familie, vom câştiga această bătălie!”

 

De când ţara a fost afectată de coronavirus, guvernul a adoptat şapte ordonanţe militare, iar preşedintele a decretat starea de urgenţă. Cele mai importante măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului sunt: carantinarea totală a oraşului Suceava şi a opt localităţi din vecinătate, precum şi izolarea localităţilor care le înglobează, carantinarea oraşului Ţăndărei din judeţul Ialomiţa. părăsirea locuinţei numai pentru motive întemeiate, şi cu completarea obligatorie a unei declaraţii pe propria răspundere şi restricţiile de circulaţie aeriană.

 

Pe lângă miniştri, la şedinţă a fost prezent şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în MAI, Raed Arafat, conform unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială. Miniştri prezenţi:

 

Ministrul Finanţelor Publice, Vasile Cîţu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru

 

 

 

 

 

sursa: www.biziday.ro