Trecerea de pietoni inteligentă realizată în centrul oraşului Tulcea va intra în probe în acest sfârşit de săptămână, şoferii mijloacelor de transport urmând să fie avertizaţi vizual atunci când un pieton traversează strada.

Trecerea de pietoni inteligentă, un proiect pilot la nivel naţional, a fost realizată în ultimele două săptămâni în apropiere de centrul oraşului, însă timpul maxim de amenajare este de două zile, potrivit inventatorului Adrian Trifan. Ea va lumina intermitent atunci când nu este folosită de pietoni şi continuu atunci când pietonii vor traversa strada.

"Lucrările de amenajare au durat aproape 10 zile, din cauză că fie nu aveam utilaje la dispoziţie, fie nu aveam muncitori. În plus, am avut surpriza ca sticla securizată, rezistentă la trafic, să fie vandalizată cel mai probabil. În mod normal, lucrările nu trebuie să dureze mai mult de două zile", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Trifan, în vârstă de 43 de ani.

Dalele din sticlă securizată au fost fabricate la Bacău, iar investiţia în valoare de peste 10.000 de euro, suportată integral de tulcean, are o garanţie de cel puţin cinci ani.

"Am vrut ca trecerea de pietoni să fie încălzită, dar neavând energie electrică non-stop, stâlpii din apropiere fiind conectaţi la reţea doar după căderea nopţii, riscam ca pe timpul zilei, iarna, să transformăm trecerea în patinoar", a mai spus Trifan.

El a depus cererea de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în luna noiembrie a anului 2014 şi a obţinut certificatul în luna august a acestui an. "Sunt foarte multe străzi pe care nu se poate interveni, datorită faptului că drumul este în garanţie, iar din acest motiv lucrăm acum la varianta acestei treceri de pietoni care se va lipi pe carosabil", a menţionat Trifan.

Investiţia a fost avizată de Poliţia Rutieră a municipiului şi ar putea să nu fie singura invenţie brevetată de tulcean. "Vreau să merg la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) să văd ce brevete au fost acordate pentru siguranţa şoferilor şi pasagerilor implicaţi în accidente rutiere. Sunt foarte multe evenimente în care oamenii mor fie înecaţi, fie în maşini, din cauză că nu-şi pot desprinde centurile de siguranţă", a mai spus tulceanul.

Ultimele probe privind funcţionarea investiţiei se vor realiza în acest sfârşit de săptămână, iar administraţiile locale din Constanţa şi Bucureşti s-au arătat deja interesate de trecerea de pietoni care va fi inaugurată oficial luni, 21 noiembrie, la ora 17.00, pe strada Babadag din municipiu.