Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Vlasov (70 de ani), a fost arestat pentru 30 de zile de judecători, într-un dosar în care şpaga ajungea la un milion de euro. Procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, totul a început acum două săptămâni, când Vlasov i-a cerut unui afacerist un milion de euro. El i-a promis că îl va ajuta să câştige un proces aflat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, a cărui miză era de patru milioane de euro. Astfel, mita ajungea la un sfert din valoarea litigiului, procent nemaiîntâlnit în lumea hoţilor traficanţi de influenţă.

„Mişu“ – împăratul Curţii

Preşedintele acestei Curţi este Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, iar prim-vicepreşedinte este Vanda Vlasov, fiica lui Mihai Vlasov.

Prima întâlnire dintre Vlasov şi denunţător a fost în biroul lui Vlasov de la CCIR, când acesta aproape că s-a milogit pentru şpagă. „Hai, promite-mi că-mi dai banii! Te aştept să îmi dai în rate, eu mai amân procesul“, i-ar fi spus Vlasov. „Domnule, nu am atâţia bani, un milion de euro! Şi, apoi, eu am dreptate în acest proces!“, s-a apărat omul de afaceri.

Banii urmau să fie daţi în trei tranşe: 200.000 de euro pentru amânarea procesului, alte 300.000 de euro pentru câştigarea litigiului şi restul de 500.000 de euro când totul era finalizat. În preziua procesului, după ce s-a întors de la Brăila, unde participase la o înmormântare, Vlasov i-a dat un SMS afaceristului şi i-a dat întâlnire la Hotel Hilton, în jurul orelor 20,00. Acolo, Vlasov şi afaceristul au stat de vorbă la o masă în restaurant, apoi a plecat la maşină fără să ia mita.

Vlasov şi-a trimis însă şoferul, pe Adrian Onofrei, să ia banii. Cei 200.000 de euro pe care a fost inscripţionat cu substanţă fluorescentă cuvântul „mită“ au fost puşi de denunţător într-o pungă pe care scria: „Aţi nimerit soluţia corectă. Vă mulţumim!“. Şoferul a dus punga cu bani la maşina lui Vlasov, din parcarea hotelului. Atunci au apărut şi anchetatorii care organizaseră prinderea în flagrant.

Mihai Vlasov este cunoscut ca un împătimit al jocurilor de noroc, acesta fiind cunoscut în cazinourile din Bucureşti ca un jucător „de elită”. Sumele „rulate” de Vlasov prin cazinouri ajungeau la ordinul milioanelor de euro, de multe ori împrumutate de la cămătari.

Împotriva lui Vlasov au formulat plângeri şefii a 12 Camere de Comerţ judeţene, care au contestat modul despotic şi nelegal în care conducea CCIR. În orice caz, arestarea lui Vlasov, în afara cazului în sine, aruncă în aer CCIR ca structură a comercianţilor români şi decredibilizează total şi, probabil, iremediabil Curtea de Arbitraj Comercial a României.

Sursa : evz.ro.