Comisia Naţională de Prognoză anunţă că în România vor apărea 210.000 de locuri de muncă, până în anul 2016. Odată cu începerea crizei economice, în urmă cu cinci ani, au dispărut, în România, peste 700.000 de locuri de muncă. Specialiştii în resurse umane spun că acesta este un număr extrem de mare, iar în contextul economic actual, crearea de noi locuri de muncă va fi foarte greu de realizat.

Conform studiului realizat de Comisia Naţională de Prognoză, în urmatorii trei ani numarul locurilor de muncă va creşte. Din cele peste 200.000 de job-uri, mai mult de jumătate vor apărea în Bucureşti şi Ilfov, urmate de judeţele Timiş, Iaşi şi Constanţa. La coada clasamentului se află judeţul Braşov, acolo unde până în anul 2016 numărul locurilor de muncă va creşte cu doar un procent.

Din păcate, Prahova nu se află în acest clasament, deşi locuitorii acestui judeţ nu stau foarte bine la acest capitol. Şi aici au fost desfiinţate un număr destul de mare de locuri de muncă, din cauza crizei economice.

O veste bună este şi aceea că salariile vor înregistra o creştere cu până la 20%. Cea mai mare creştere a salariului se va înregistra în judeţele Caraş-Severin şi Dolj, acolo unde un angajat va putea câştiga cu pâna la 15% mai mult decât în prezent.

Conform statisticilor, peste trei ani, în topul celor mai bine plătiţi români se vor afla locuitorii din Bucureşti, Ilfov, Timiş şi Cluj. Astfel se face că în 2016 un om care lucrează în Bucureşti ar putea câştiga peste 2.600 de lei pe lună, în timp ce un locuitor din Cluj poate ajunge la peste 1.800 de lei pe lună. 

Deşi Comisia Naţională de Prognoză susţine că apariţia unor noi locuri de muncă, dar şi creşterea salariilor va fi posibilă în următorii ani, specialiştii în resurse umane spun că acest lucru este aproape imposibil:  „E un număr foarte mare, pentru că eu nu am vazut nici un semnal optimist sau foarte optimist pe piaţă care să justifice o asemenea creştere. În România sunt rezerve mari de creştere din eliminarea corupţiei şi a pierderii.”, a declarat George Butunoiu, specialist în Resurse Umane.

La sfârşitul lunii mai, în România existau 443 de mii de şomeri, adica 5,03% din populaţia ţării.