Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.
Oficialii Ministerului Educaţiei au publicat proiectul metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015. Potrivit acestui proiect, înscrierile în clasa pregatitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie şi se vor face la fel ca anul trecut, în două etape.
Astfel, în prima etapă trebuie să se înscrie atât copiii ai căror părinţi optează pentru şcoala de circumscripţie, cât şi cei care aleg o altă şcoală. Şcolile cu predare în limba unei minorităţi pot introduce la înscriere criteriul cunoaşterii limbii de predare.
La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani.
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzatoare. În acest caz, copiii trebuie evaluaţi psihosomatic, iar înscrierea lor se face la solicitarea scrisă a părinţilor, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că cei mici sunt pregătiţi.
În situaţia în care într-o şcoală numărul cererilor de înscriere de la părinţi al caror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice.
Criteriile generale de departajare:
existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi.
Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.
Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.
Citeste mai mult: adev.ro/n0uf98
Citeste mai mult: adev.ro/n0uf98