Niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, a transmis Ministerul Sănătăţii în mod oficial Avocatului Poporului, relevă documente analizate de Profit.ro. Totodată, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la discuţiile guvernanţilor privind testarea periodică, din venituri proprii, a cadrelor sanitare.
De ce este important: Deşi au încurajat permanent populaţia să se vaccineze, ca singura soluţie pentru stoparea pandemiei de Covid-19, guvernanţii au arătat totodată că vaccinarea este facultativă. În acest sens, reprezentanţii coaliţiei de guvernământ au decis demararea unui proiect-pilot prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID să primească un voucher în valoare de 100 lei. Mai mult, în Parlament, puterea a decis să acorde zile libere plătite pentru vaccinare.
De asemenea important: Ministrul Sănătăţii a declarat, însă, că personalul medical nevaccinat trebuie să suporte testarea periodică din propriul buzunar, având în vedere că statul român le pune la dispoziţie vaccinul în mod gratuit şi că există date ştiinţifice cu privire la siguranţa vaccinării. Premierul Florin Cîţu a afirmat la rândul său, că este de acord cu propunerea privind testarea periodică pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a cadrelor medicale care nu s-au vaccinat.
În schimb, Federaţia Sanitas a transmis că 60,14% dintre angajaţii în Sănătate sunt, fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari, susţind astfel că decizia individuală de vaccinare - în cazul lor - poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol.
Un document oficial, analizat de Profit.ro, arată însă că, în urma unor demersuri iniţiate de Avocatul Poporului într-o speţă privind o posibilă obligare a angajaţilor de către angajatori de a efectua vaccinul, Ministerul Sănătăţii a comunicat, printr-o adresă oficială, că vaccinarea rămâne voluntară şi gratuită, iar angajaţii nu poti fi obligaţi de angajatori să se vaccineze împotriva Covid-19, o astfel de obligaţie fiind în afara legii.
”Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) şi gratuită.
Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaţilor de către angajatori de a efectua vaccinul, menţionăm faptul că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a (sic! - n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiţionat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de şanse şi de tratament (art. 33 - lit. d), în cadrul relaţiilor de muncă funcşionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii (art. 5 - alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalităţii lor (art.40 - lit. c)).
Aşadar, niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimţământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în adresa transmisă Avocatului Poporului de către Ministerul Sănătăţii.
Sursa: www.profit.ro