Românii care nu au muncit nicio zi în viaţa lor trebuie să ştie că vor primi o pensie de la stat.

 

Tot mai mulţi români îşi cumpără vechime în muncă pentru pensie, în speranţa că vor primi ceva mai mulţi bani de la stat la pensie.

 

Începând cu 1 ianuarie 2023, mai multe venituri au fost majorate, potrivit unei Ordonanţei de Urgenţă care a stabilit creşterea veniturilor românilor, mai ales a celor vulnerabili.

 

OUG stabileşte că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

 

Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creşterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.

 

Valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei

Aşadar, valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmând ca începând cu anul 2024, valoarea să crească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

 

De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

 

Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viaţa lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei şi reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată şi acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

 

De asemenea, potrivit ministrului de Finanţe, prin excepţie, în anul 2023, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive, internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevi, studenţi şi cercetători şi profesori care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru profesorii care i-au pregătit, potrivit gandul.ro.

 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

 

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

 

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

 

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

 

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreţei" vor ieşi la pensie.

 

În prezent, numărul angajaţilor cu carte de muncă este puţin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

 

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

 

 

Sursa: www.antena3.ro