Conform unui proiect de lege proaspăt adoptat de Guvern şi care tocmai a primit un raport de adoptare la Camera Deputaţilor, apar noi oportunităţi financiare pentru românii care sunt nevoiţi să aibă grijă de unele rude aflate în imposibilitate de a se îngriji singure.

 

Aceste persoane se numesc, din punct de vedere legal, îngrijitori informali, adică nu au o calificare în acest domeniu, nu sunt profesionişti, ci sunt simpli oameni ce au grijă de o persoană apropiată sau nu neapărat de vreo rudă, dar important este că acea persoană nu se poate descurca singură şi care are nevoie de asistenţă pentru a putea supravieţui.

 

Conform proiectului ce a intrat în procesul de legiferare, se pare că aceşti îngrijitori „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parţială şi să primească o indemnizaţie egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”, explică avocatnet.ro.

 

Datorită noilor prevederi, atât îngrijitorul, cât şi persoana ce beneficiază de sprijinul acestuia, vor putea să se bucure de un cadru legislativ mai prietenos, care vine în întâmpinarea nevoilor de timp liber necesar, dar şi a cerinţelor de ordin material.

 

Ce spune noua lege, concret, care vor fi avantajele pentru românii care îngrijesc persoane bolnave

„În prezent, Legea 17/2000 prevede că soţul şi rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

Prevederea de mai sus va fi înlocuită şi va permite îngrijitorilor informali (care, după cum am menţionat mai sus, nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situaţie de dependenţă socio-medicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

 

 

Iar, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistenţă socială, aceştia să primească o indemnizaţie egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării”, conform sursei citate.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro