Au fost aduse noi amendamente, luni, Ordonanţei 119/2022 pentru energie, privind plafonarea preţului pentru categoriile defavorizate. Totodată, o nouă prevedere vine în sprijinul consumatorilor cărora le sunt emise cu întârziere facturile, notează Hotnews. Nicolae Ciucă a declarat, la finalul şedinţei din Parlament, că persoanele care primesc facturile de curent cu întârziere ar putea plăti suma eşalonat.

 

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a spus premierul.

 

Potrivit surselor Hotnews, au fost agreate următoarele amendamente la Ordonanţa 119/2022 pentru energie:

 

  • plafonarea preţului la 0,68 lei/kWh pentru familiile monoparentale, pentru familiile cu trei copii şi pentru bolnavii care folosesc aparate medicale.
  • spitalele, bisericile, întreprinderile mici, companiile de transport şi cele de utilităţi, precum şi industria farma vor plăti 1 leu/kWh.

Plafoanele convenite pentru consumatorii casnici arată astfel:

  • sub 100 kWh pe lună – tarif de 0,68 lei/kWh – preţ factură aprox. 70 lei;
  • între 100 kWh şi 255 kWh pe lună – tarif de 0,8 lei/kWh – preţ factură aprox. 200 lei;
  • peste 255 kWh până la 300 kWh pe lună – tarif de 1,3 leu/kWh – preţ factură aprox. 260 lei.

 

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă, se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să putem să venim în sprijinul românilor şi al economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit pentru 1 leu”, a spus Nicolae Ciucă la Parlament, potrivit News.ro.

 

 

Sursa: www.libertatea.ro