Ministerul Muncii propune un proiect de hotărâre de guvern care introduce 3 noi zile libere între cele existente deja, pentru anul calendaristic 2023. Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august. Două dintre aceste zile influenţează şi calendarul şcolar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri, iar zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toţi angajaţii din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice şi personalul din şcoli.

 

Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

Mai multe zile libere pentru cei care lucrează la stat, asta arată un proiect de hotărâre a Guvernului. Practic, bugetarii vor avea trei zile în plus, faţă de angajaţii din sectorul privat, care au 15. Zilele libere vor fi zile care vor crea aşa-zise punţi de concediu, pentru că acestea sunt lângă sărbători legale sau zile deja stabilite ca zile libere prin Codul Muncii.

 

Este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august. Sunt zilele ce vor uni sărbătorile legale de weekenduri. Astfel, bugetarii vor putea face punte cu zilele libere legale şi vor avea trei weekenduri prelungite de patru zile.

 

Noi zile libere pentru bugetari. Vor avea cu trei zile mai mult decât cei de la privat

 

Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit pentru anul 2022 o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naţionale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, şcolile vor fi închise până dumincă 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.

 

În cazul în care angajatorul nu poate acorda tuturor aceste zile libere, ele ar putea fi recuperate, prin prelungirea programului, până la sfârşitul lunilor februarie, iunie şi august.

 

Zilele nou introduse prin acest act normativ, dacă vor fi aprobate de Guvern, vor fi recuperate inclusiv în şcoli. „Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, prevede proiectul.

 

De asemenea, cei care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, nu vor beneficia de aceste zile libere.

 

În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii. Numărul zilelor libere în 2023 ar putea ajunge la 17, dacă va fi aprobat în Parlament un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie (Boboteaza şi Sfântul Ioan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare.

 

Ce zile libere sunt în 2023

 

1 ianuarie şi 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică şi luni)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marţi)

14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)

16-17 aprilie — Paşte ortodox 2023 (pică duminică şi luni)

1 mai — Ziua Muncii (pică luni)

1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)

4 iunie şi 5 iunie – Rusalii şi a doua zi de Rusalii (pică duminică şi luni)

15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marţi)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)

1 decembrie — Ziua Naţională a României (pică vineri)

25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul (pică luni şi marţi)

 

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Cum motivează Ministerul Muncii noile zile libere: „Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

 

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

 

România are mai multe zile libere legale decât alte ţări europene (anul 2022)

 

Dacă salariaţii români beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, alţi europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile în 2022.

 

Britanicii au tot opt libere, în vreme ce în Franţa sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepţia zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajaţii din sectoarele esenţiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.

 

De asemenea, statul german acordă cetăţenilor săi nouă zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.

 

 

 

 

Sursa: www.romaniatv.net