În curând se va da startul unui program-pilot de imunizare antigripală direct în farmacii, lucru anunţat de Colegiul Farmaciştilor din România. Vestea şi mai bună este aceea că s-a aflat când vor putea fi făcute primele injecţii antigripale, şi anume la finalul lunii viitoare.
Românii se vor putea vaccina antigripal în farmacii
„Ordinul s-a publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare după 10 zile. Prin urmare, în perioada următoare se vor face cursurile pentru farmacişti de către universităţile de medicină şi farmacie şi apoi farmaciile vor fi autorizate în maximum cinci zile de la depunerea dosarului.
Estimez că vaccinarea antigripală va fi accesibilă în farmacii la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus farmacista Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciştilor din România, CFR.
Acest program-pilot a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii, după care a fost promovat prin ordin de ministru, iar anunţul vine în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere. Ulterior s-a aflat că ministerul Sănătăţii a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, care deja au fost distribuite prin intermediul direcţiilor de sănătate publică în cabinetele medicilor de familie.
Se pare că toate aceste doze au ca destinaţie imunizarea gratuită a persoanelor aflate la risc, fiind vorba despre copii până în 5 ani, gravide, persoane peste 65 de ani şi bolnavi cronic.
Cum se pot face vaccinul antigripal şi cel anti-COVID în acelaşi timp. Rafila ”Trebuie făcute în braţe diferite”
Alexandru Rafila despre vaccinul antigripal
În discuţie a intervenit şi Alexandru Rafila, care a ţinut să precizeze că acest programul de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare nu este unul nou, deoarece se discută de trei ani, însă abia în acest an s-a reuşit finalizarea pe deplin a acestuia. Tocmai de aceea socpul principal este acela de a creşte accesul la vaccinarea antigripală.
„Programul-pilot de vaccinare în farmacii nu face parte din programul de vaccinare care se desfăşoară prin cabinetele medicilor de familie. Costul vaccinului este suportat deci de cel care solicită vaccinarea. Aceştia nu sunt, în general, oameni din categoriile la risc, ci sunt persoane adulte cu o stare bună de sănătate.
Vom lucra însă la un proiect de compensare a vaccinurilor, astfel încât, în funcţie de categoria din care faci parte, să ai o compensare mai mare sau mai mică care creşte accesul la vaccinare. În ceea ce priveşte serviciul efectiv de realizare a vaccinării, este o chestiune opţională pentru fiecare dintre farmaciile care intră în programul-pilot. Scopul este acela de a creşte accesul la vaccinare.
Cel care ia reţeta de la medicul de familie merge cu ea la farmacie, îşi ia vaccinul şi se întoarce la medicul de familie pentru a-i administra vaccinul. Şi atunci, doar merge să-şi ia reţeta şi vaccinul este administrat la faţa locului, în farmacii. Este un model care se practică şi în alte ţări europene”, a spus Alexandru Rafila.
De reţinut că pentru a putea face imunizare în farmacii, farmaciştii au un plan deja stabilit, şi anume de a urma un program de instruire postuniversitară, tocmai de aceea vaccinarea poate fi făcută exclusiv de către cei care au absolvit aceste cursuri şi cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare. Cursurile menţionate vor fi derulate pe baza unor programe întocmite de comun acord cu universităţile de medicină.
Sursa: www.impact.ro