UPDATE ora 19: Ministerul Turismului a emis o informare cu privire la drepturile călătorilor şi la demersurile pe care aceştia trebuie să le facă pentru a-şi recupera banii: “Turiştii care au luat pachete de vacanţă de la agenţiile de turism sunt rugaţi să ia legătura cu acestea. În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative, agenţia de turism este responsabilă pentru executarea pachetului şi să ofere servicii alternative.

 

Călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor”, transmite Ministerul.

 

UPDATE ora 17.50: La scurt timp după ce ministrul Ciucă a declarat că a vorbit cu ministrul Mediului pentru deblocarea situaţiei, Tanczos Barna a învinovăţit compania Blue Air pentru suspendarea zborurilor, despre care a spus că nu are nicio justificare pentru decizia luată. ”Decizia a de suspenda aceste zboruri este inacceptabilă. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică anularea zborurilor. Ministerul Transporturilor nu le-a dat dreptul sa-si suspende zborurile. Cer Blue Air să reia imediat zborurile,să-şi respecte obligaţiile. Să se adreseze AFM, să solicite o reeşalonare, să-şi rezolve problemele. Are datoria de a plăti aceste olbligaţii către bugetul de stat. S-a ajuns în această situţia deoreacere Blue Air nu şi-a respectat obligaţiile”, a declarat Ministrul Mediului.

 

UPDATE, ora 17.30: Întrebat de reporteri despre situaţia creată în urma suspendării curselor Blue Air, prim-ministrul Ciucă a declarat că a luat legătura cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi i-a cerut deblocarea situaţiei, “pentru a nu lăsa românii prin aeroporturi”.

Mai devreme, compania aeriană anunţase că suspendă până luni toate zborurile de pe aeroporturile din România, din cauza blocării conturilor de către statul român.

 

Ştirea, în forma iniţială

 

“Din cauza unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturile din România, până luni, 12 Septembrie 2022. Toate zborurile planificate din afară României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat”, a transmis compania într-un comunicat de presă.

 

Conducerea Blue air precizează că acesastă măsură vine “la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de <<nu mai cumpăra bilete Blue Air>> propagate în spaţiul public de către Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a statului român“. Compania invocă trei cauze care au dus la suspendarea zborurilor:

 

Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

Creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii);

Blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.

Reamintim, în urmă cu două luni, Protecţia Consumatorilor a amendat Blue Air cu două milioane de euro, din cauza celor 11 mii de zboruri anulate în doar un an.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro