Fostul primar al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, edilul care a folosit Poliţia Locală pentru a-şi spiona amanta, a fost condamnat de judecători la cinci ani de închisoare, anunţă România TV. Politicianul a pus agenţii din subordinea sa pe urmele iubitei care era şi ea angajată la primărie. Potrivit unor surse judiciare, acesta urmează să fie încarcerat.
 
Sentinţă definitivă pentru Gheorghe Nichita în dosarul „Amanta”
Update 30 august, ora 18.53. Gheorghe Nichita, condamnat la 5 ani de închisoare pentru că şi-a spionat amanta cu ajutorul Poliţiei Locale, a fost săltat de oamenii legii la Vaslui. Fostul primar al oraşului Iaşi a fost deja dus la Penitenciarul Vaslui, considerat a fi un loc de încarcerare a VIP-urilor.
 
„În cadrul activităţilor operative desfăşurate astăzi, 30 august 2022, poliţiştii vasluieni au pus în aplicare un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea. Marţi, 30 august 2022, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui.
 
Pe numele acestuia, Tribunalul Iaşi a emis astăzi, 30 august 2022, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pe o perioadă de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ”instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Persoana sus-menţionată a fost depistată de poliţişti în municipiul Vaslui, fiind preluată de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi condusă la Penitenciarul Vaslui, în vederea executării pedepsei dispuse de către instanţa judecătorească”, au anunţat autorităţile.
 
Ştirea iniţială: Gheorghe Nichita, fost edil al municipiului Iaşi, a primit o condamnare definitivă de 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Amanta”. Procurorii l-au trimis în judecată în 2015, acuzându-l că a folosit Poliţia Locală pentru a-şi spiona amanta, angajată a Primăriei Iaşi.
 
Ex-primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi fostul şef al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, au fost condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „Amanta”, primul primind 5 ani, al doilea, 4 ani. Sentinţa a fost dată astăzi, 30 august, de către judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi. Deoarece nu mai sunt căi de atac, politicianul va merge la închisoare. Acesta are la dispoziţie 24 de ore să se predea.
 
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au constatat prescrierea acuzaţiilor de instigare la accesul ilegal la un sistem informatic şi de instigare la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii. Dar acuzaţia de instigare la abuz în serviciu nu s-a prescris, aşa că judecătorii s-au decis asupra unei pedepse finale de 5 ani de detenţie.
 
Fostul şef al Poliţiei Locale Iaşi, condamnat la patru ani de închisoare
În cazul lui Liviu Hliboceanu, autorităţile au constatat prescrierea acuzaţiilor de acces ilegal la un sistem informatic şi de folosire de informaţii nedestinate publicităţii. Magistraţii menţin condamnarea la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dată în primă instanţă.
 
Politicianul se întoarce în spatele gratiilor
Nichita fusese liberat condiţionat în octombrie 2021, din executarea unei pedepse de 5 ani de închisoare primită în septembrie 2020 pentru luare de mită. Fostul primar a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut un „comision” de 10% din contractul de 69 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de management al traficului.
 
Acesta a primit 3,7 milioane de lei în bani, reduceri la un hotel de lux din Capitală sau cazare într-o excursie în China. Noua pedeapsă de cinci ani cu executare urmează să fie comasată cu decizia precedentă, instanţa de judecată urmând să stabilească perioada exactă rămasă de executat, ţinând cont de vârsta lui si de timpul anterior petrecut în spatele gratiilor.
 
 
 
 
Sursa: www.playtech.ro