Absolvenţii de clasa a XII-a, care nu au luat BACALAUREATUL, în această vară, se pot înscrie în sesiunea de toamnă (august-septembrie).

Conform calendarului oficial, absolvenţii de clasa a XII-a se pot înscrie la Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, în perioada 18-25 iulie.

Procedura privind înscrierea la examenul naţional de Bacalaureat 2022 a fost trimisă către inspectoratele şcolare, încă din luna mai, iar examenul va începe cu proba scrisă la Limba şi literatura română care va avea loc pe data de 16 august.

„Înscrierea la sesiunile examenului naţional de bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidaţi în perioada 9-10 mai 2022 – pentru sesiunea specială, în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie iulie, respectiv în perioada 18-25 iulie – pentru sesiunea august septembrie“, potrivit procedurii transmise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei.

Perioada a fost special aleasă pentru a le permite şi elevilor care au susţinut examenele de corigenţe să încheie această etapă. Pentru anul şcolar 2021-2022, elevii claselor a XII-a susţin examenele de corigenţă în intervalul 4-15 iulie 2022. Liceenii care nu se prezintă la sesiunea de corigenţe în perioada menţionată sau nu promează examenele de corigenţă vor fi declaraţi repetenţi.

Documente necesare pentru înscrierea în sesiunea de toamnă la BAC 2022

Potrivit Ministerului Educaţiei, absolvenţii claselor a XII-a care vor să suţină examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, au nevoie de următoarele acte: dosar; poze ¾ (2 bucăţi); copie certificat de naştere şi carte de identitate; foaie matricolă; cerere-tip – se completează la secretariatul unităţii şcolare absolvite;adeverinţă recunoaştere probe – pentru candidaţii din seriile anterioare; cerere către inspectorul şcolar general – pentru candidaţii din alte judeţe.

Toţi candidaţii completează partea I a cererii de înscriere. Candidaţii care solicită recunoaşterea / echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori/sesiunile anterioare completează partea I şi partea a II-a din cererea de înscriere.

Cine se poate înscrie la BAC 2022 în sesiunea de toamnă

În sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2022 se pot înscrie elevii care nu au obţinut notele minime de trecere în prima sesiune, dar şi candidaţii care au de dat corigenţe în această vară.

Pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor).

Pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.”

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
16 august 2022: Limba şi literatura română — proba E.a) — proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului şi specializării —– proba E.d) — proba scrisă
19 august 2022: Limba şi literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
24 august 2022: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
25 august 2022: Evaluarea competenţelor digitale — proba D
26 şi 29 august 2022: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională — proba C
31 august 2022: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie 2022: Afişarea rezultatelor finale