Suntem în pragul Zilei Internaţionale a Copilului, iar magazinele de jucării sunt la fel de aglomerate ca în preajma Crăciunului.

 

Atenţie, însă ce cadouri le cumpăraţi celor mici. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au descoperit nereguli alarmante la anumite tipuri de jucării, care le pot pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol celor mici. Cele mai multe probleme s-au descoperit la jucăriile de tip slime şi la cele care imită alimente.

 

Multe dintre ele sunt contrafăcute şi pot conţine substanţe periculoase.

 

Cu lista de dorinţe în mâini, părinţii bat în aceste zile magazinele şi cutreieră site-urile, pentru a le face bucurii celor mici de 1 iunie.

 

Reporter: Ce fel de jucării căutaţi?

Cumpărător: „Barbie, dar totuşi cea care-i place nepoţelei e cam scumpă. Cea cu rochie albă, pe aceea o vrea, sau Regina Elisabeta.

Reporter: O vrei pe Regina Elisabeta?

Fetiţă: „Nu am văzut-o.”

Reporter: Eşti pasionată de slime-uri?

Fetiţă: „Am avut unul şi mi s-a lipit de păr şi a fost greu să-l scot.”

 

Produsele de tip slime pot provoca iritaţii grave în tubul digestiv

 

Însă comisarii de la Protecţia Consumatorului atrag atenţia că au fost descoperite la raft produse periculoase. Una dintre cele mai problematice jucării este cea de tipul slime, o substanţă lipicioasă, cu o textură groasă, care poate fi făcută într-o varietate de culori. Copiii o cumpără pentru a o modela în diverse feluri. Tendinţa a fost răspândită prin intermediul reţelelor sociale în ultimii ani, însă în multe magazine au fost descoperite produse de tip slime falsificate, fără etichetă, iar în unele cazuri a fost identificat boraxul în componenţa lor, un praf chimic, care poate produce iritaţii grave în tubul digestiv.

 

Prof. dr. ing. Ioan Călinescu: „Este o substanţă care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât şi la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid. Biluţe mici de acid boric lăsate în colţurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestvi, dacă cdistrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om.”

 

Inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeţi

 

Protecţia Consumatorului ne îndeamnă să achiziţionam jucării numai din magazine sau raioane specializate şi care îndeplinesc toate condiţiile de vânzare. Comisarii ANPC ne sfătuiesc să verificăm cu atenţie dacă jucăriile conţin corodonatele producătorului, numărul unic unic de identificare al jucăriei, precum şi marcajul de conformitate CE, care ne garantează că jucăria este sigură. Marcajul de conformitate CE nu trebuie confundat cu un marcaj similar, folosit fraudulos, numit China Express, ne mai atarg atenţia specialiştii.

 

Mircea Savin, manager magazin jucării: „Să fim atenţi ca magazinul de unde cumpărăm să ne emită bon, factură, pentru a putea să facem sesizare la ANPC ulterior, şi să fim atenţi la marcajele conforme cu normele UE, marcajul CE, să fim atenţi la vârsta pentru care sunt făcute jucăriile, multe nu sunt recomandate copiilor sub trei ani. Cumpărătorii să se orienteze spre branduri cunoscute, să aibă etichetă, să li se descrie componentele pe care le conţine.”

 

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: „Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă, în sensul că jucăriile conţin substanţe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piaţă. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanţă, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu ştiu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziţia chimică, este imposibil să ştii ce tratament poţi să aplici. Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendinţa de a muşca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat.”

 

De altfel, inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeţi.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro