Noile prevederi din Codul Rutier aduc amenzi importante. Şoferii români care sunt prinşi că au lipite pe geamuri diverse accesorii ce pot reduce vizibilitatea la volan riscă penalizări de până la 3.000 de lei.

 

Şofer de autobuz, lăsat fără permis pentru că a evitat un accident: „Ce lege am încălcat?!”

 

Legislaţia rutieră în vigoare stabileşte că “aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.

 

Clasa a IV-a de sancţiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă. Ceea ce înseamnă că şoferii care aplică diverse obiecte pe suprafaţa geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

 

De asemenea, contravenţie este şi “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”, aceasta fiind sancţionată cu amendă de până la 2.900 de lei. Sunt acceptate doar tratamente şi folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român (RAR).

 

Nu trece minut fără ca şoferii români să depăşească limita de viteză, după cum arată statisticile MAI. Peste 650.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de Poliţia Rutieră în 2018, ceea ce se poate traduce prin următoarea medie: o amendă acordată la mai puţin de 49 de secunde!

 

Datele furnizate de Ministerul Afacerilor Interne arată că şoferii români sunt departe de a fi disciplinaţi în trafic. Cu peste 650.000 de amenzi date anul trecut, pentru depăşirea vitezei regulamentare, Libertatea a calculat că un român este amendat la fiecare 48,5 secunde pentru depăşirea limitei de viteză.

 

 

 

 

Sursa: www.auto-bild.ro