E adevărat că pe google poţi găsi orice, de la ştiri interesante la reţete de prăjituri sau sfaturi mai mult sau mai puţin utile. De asemenea, când vrei să afli răspunsul la ceva, google îţi poate veni în ajutor. Uneori, însă, motorul de căutare se poate transforma într-un duşman de temut. Iată lucrurile pe care nu ar trebui să le cauţi pe internet!

 

Lucruri pe care să nu le cauţi pe google

Puţine lucruri sunt atât de revelatoare ca istoricul de căutare al unei persoane, iar poliţia are nevoie, de obicei, de un mandat pentru un suspect cunoscut pentru a solicita aceste informaţii intime. Dar un caz recent a arătat că anchetatorii pot solicita astfel de date în ordine inversă, cerând mai întâi celor de la Google numele persoanele care au căutat un anumit cuvânt cheie.

 

În urmă cu ceva timp, poliţia l-a arestat pe Michael Williams, un bărbat acuzat de infracţiuni sexuale, pentru că ar fi dat foc maşinii unui martor în Florida. Anchetatorii au făcut legătura între Williams şi incendiul provocat, după ce au trimis un mandat de percheziţie la google, prin care au solicitat informaţii despre utilizatorii care au căutat adresa imobilului respectiv.

 

Ulterior, dosarul a fost desecretizat, astfel că s-a aflat totul. Potrivit documentelor judiciare, google a furnizat IP-urile persoanelor care au căutat adresa victimei incendiului. Pe una dintre acestea au legat-o de numărul de telefon al lui Williams. Poliţia s-a folosit apoi de înregistrările convorbirilor telefonice pentru a identifica locaţia dispozitivului bărbatului.

 

Mandatul original trimis către Google este încă sigilat, dar raportul oferă un alt exemplu al unei tendinţe din ce în ce mai mari de solicitări de date către gigantul motoarelor de căutare, în care anchetatorii cer date despre un grup mare de utilizatori, mai degrabă decât o cerere specifică privind un singur suspect. Aşadar, dacă nu vrei să ai probleme cu Poliţia, încearcă să eviţi căutările care te-ar putea incrimina.

 

IP-ul tău ar putea apărea pe o listă de suspecţi

Pentru a nu apărea pe o listă de suspecţi, evită căutările precum: cum se construieşte o bombă sau cum se confecţionează amfetaminele. Nu mai este niciun secret că utilizatorii sunt extrem de expuşi pe internet.

 

Datele personale ale acestora ajung să fie folosite în diverse campanii de marketing online, dar şi în campanii electorale. Mai mult, specialiştii atrag atenţia că ceea ce ajunge în mediul online în cele mai multe cazuri nu dispare definitiv niciodată şi este posibil să fie recuperat chiar şi după ce autorul iniţial a eliminat datele respective.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro