Veşti proaste pentru românii care sperau ca preţurile să nu mai crească în România, în perioada următoare. Economiştii trag un semnal de alarmă şi spun că urmează scumpiri cum nu s-au văzut în România în ultimii 20 de ani de zile! Aşadar, ceea ce am văzut până acum pare să fie doar vârful icebergului, în materie de explozie a preţurilor la alimente, gaze naturale, electricitate şi carburant.

 

Un val de noi scumpiri va lovi puternic România

Aşadar, românii trebuie să se pregătească de un alt val de scumpiri, care pare mult mai violent decât ceea ce a fost până acum. Cu toţii vedem cum zilnic se scumpesc toate în România şi ne întrebăm când se vor stabiliza preţurile. Coşul de cumpărături s-a scumpit din nou, în doar 14 zile!

 

„Am pus în coş 7 produse printre care ulei, apă, mălai, dar şi legume, cum ar fi roşii, salată, dovlecei şi ardei kapia. Kilogramul de ardei Kapia s-a scumpit cu 3 lei. Roşiile cu 2 lei, iar salata verde cu 1 lei şi 50 de bani. Iar pentru un litru de ulei am plătit cu 11 bani mai mult. În total pe aceste produse am plătit 56 de lei. În urma cu doua saptamani plateam 49 de lei. O scumpire de 7 lei, adică 15% din valoarea coşului de cumpărături”, spune un reporter de la Antena 3, care a făcut recent cumpărături.

 

Când va fi atins nivelul maxim al scumpirilor

 

Şi carnea urmează să se scumpească din nou, după ce deja a înregistrat un avânt al preţurilor. Dacă în februarie un kilogram de pulpe de pui costa 13 lei şi 99 de bani, astăzi costă 15 lei şi 40 de bani, iar kilogramul de piept de pui s-a scumpit cu 2 lei în aceeşi perioadă de timp. Veştile proaste nu se opresc însă aici. Vor veni scumpiri cum nu au fost în România în ultimii 20 de ani, după cum susţin economiştii.

 

 „Mare parte din produsele alimentare pe care noi le cumpărăm din magazine vin din import. 2022 va aduce un vârf al scumpirilor la alimente cum nu s-a văzut în ultimii 20 de ani. Scumpirile vor atinge un maxim istoric în luna iunie, atunci când Banca Naţională ne anunţa ca vom avea o inflaţie de 11.28%”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

 

Guvernul ştie de acest nou val de scumpiri care se va abate asupra României cu forţa unui tsunami, aşa că a gândit un mic ajutor pentru persoanele defavorizate. Executivul se pare că are de gând să acorde un voucher de 50 de euro, la două luni, persoanelor cu venituri mici din România, dar şi un ajutor financiar de 30 de euro pe lună elevilor care provin din familii defavorizate.

 

Sursa: www.impact.ro