Modul în care tinerii vor fi chemaţi sub arme în cazul unui război este foarte clar reglementat în legislaţia actuală. Pedeapsa pentru neprezentarea la încorporare se află scrisă în Codul Penal.

Un document care reglementa gestionarea rapidă a situaţiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina, a fost scurs în presă. Din el aflam modul în care tinerii din România şi diaspora vor fi mobilizaţi şi încoproraţi în cazul unui eventual conflict militar.

La puţină vreme, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a susţinut că proiectul mai are mult până să intre în vigoare. Mai mult, nu este vorba de forma finală a respectivului document.

"Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică", a precizat Vasile Dîncu.

Pedeapsa pentru neprezentarea la încorporare se află scrisă în Codul Penal.

(1)  Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

2.      Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum şi a celui care, executând potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezintă în termen la angajator.