Sorin Cîmpeanu a anunţat că există o propunere privind împărţirea anului şcolar pe trimestre. Potrivit şefului Educaţiei, din anul 1998, atunci când s-a decis trecerea la semestre, rezultatele şcolare au scăzut mult, în timp ce abandonul şcolar a crescut. Din acest motiv, dar şi din alte puncte de vedere, se poate lua în calcul o revenire la sistemul şcolar vechi.

 

Cine va lua decizia

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, luni seară, dacă această revenire la vechea structură a sistemului este sigură. Acesta a explicat că această propunere vine din partea Ministerului Educaţiei, însă decizia finală va fi luată de către specialişti, în funcţie de rezultatele analizei care indică ce structură de program este mai eficientă pentru elevi, privind raportul dintre orele petrecute la şcoală şi timpul de repauz necesar.

 

„Nu! Sigură este propunerea Ministerului Educaţiei. Am zis că vom avea un proces de consultare şi de dezbatere bazate pe ce aştept să primesc de la experţi în ştiinţele educaţiei, cu privire la modalităţile în care putem îmbina această formă care se pliază perfect peste pedagogia modernă, module de învăţare de 6-8 săptămâni, alternate cu săptămâni de repaus, care schimbare de formă trebuie să fie dublată de o schimbare de fond”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Câte vacanţe ar exista în noua structură a anului şcolar

Potrivit prezentării succinte a noii formule, elevii ar avea cinci vacanţe, cât şi activităţi desfăşurate în afara şcolii. Astfel, un program precum ,,Săptămâna altfel” sau „Săptămâna verde” ar putea să contribuie la dezvoltarea unor competenţe şi abilităţi socio-emoţionale ale copiilor. Decizia privind revenirea sau nu la trimestre va fi luată în luna martie.

 

„Este vorba de partea de evaluare. Azi am petrecut aproape toată ziua cu colegii care au competenţă în domeniu pentru a vedea ce putem face pentru standardizarea evaluării. Sunt câteva soluţii pe care deja le-am identificat, avem nevoie şi de alte soluţii care să vină în paralel cu această formă de organizare, care, avand 5 vacanţe, din care 3 sunt poziţionate foarte clar, este vorba de vacanţa sărbătorilor de iarnă, de sărbătorile pascale şi de vacanţa de vară, intercalate cu o săptămână de vacanţă în octombrie pentru toţi elevii şi o săptămână în februarie, pentru toţi elevii. Deci, iată, 5 vacanţe.

 

Cele 3 trimestre ar putea să cuprindă şi „Săptămâna altfel” şi „Săptămâna verde”, în care elevii ies dintre pereţii şcolii şi se dedică unor altfel de activităţi. Decizia va fi luată în luna martie şi va fi puternic fundamentată”, a mai adăugat ministrul Educaţiei, la Digi24.

 

Impactul negativ asupra Educaţiei după trecerea la semestre

Ministrul Educaţiei a oferit drept argument pentru aceste posibile schimbări scăderea eficienţiei în rândul elevilor, lucru care s-a observat în rezultatele mai slabe la învăţătură, cât şi în rata de promovare mai mică la examenele naţionale. S

 

Sorin Cîmpeanu susţine că, odată cu trecerea la semestre, a fost observată o creştere a ratei de abandon şcolar. Ministrul a susşinut că aceste schimbări au fost asociate cu schimbarea sistemului şcolar de la trimestre la semestre, însă aceste informaţii nu sunt clare.

 

„Am început cu semestre în 1998. Nu ştiu dacă e coincidenţă sau nu, dar de atunci, calitatea sistemului de învăţământ a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naţionale. Tot de atunci a început să crească şi abandonul şcolar, dar aştept analiza făcută de specialişti”, a cocluzionat Sorin Cîmpeanu.

 

 

Sursa: www.playtech.ro