Conform unui document publicat de Comisia Europeană, speranţa de viaţă în România a scăzut cu 1,4 ani în timpul pandemiei de coronavirus. De vină pentru mai mult de jumătate din cauza deceselor în rândul românilor este fumatul, consumul excesiv de alcool şi activitatea fizică redusă. Conform Institutului Naţional de Statistică, doar 11,6% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport.

 

Ţările cu cea mai ridicată speranţă de viaţă sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) şi Irlanda (82,8 ani). Totodată, la polul opus se numără Lituania (75,1 ani) ), România (74,2 ani) şi Bulgaria (73,6 ani). Media scăderii speranţei de viaţă în Uniunea Europeană, în timpul pandemiei, este de 0,7 ani.

 

Sportul la români

Mai mult, conform documentului, ţara noastră raportează un consum mai mare de alcool şi diete mai nesănătoase decât mediile UE. „Aceşti factori de risc sunt mai răspândiţi la bărbaţi decât la femei. Ratele supraponderale, obezităţii şi fumatului în rândul adolescenţilor sunt ridicate şi au crescut constant în ultimele două decenii”, scrie în document.

 

 De asemenea, un procent redus din populaţie face mişcare zilnic. Astfel, cele mai multe persoane care realizează activităţi fizice sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani (50,2%) şi tinerii de 15-24 ani (20,5%).

 

Ponderea persoanelor care fac sport în timpul liber scade semnificativ la grupa de vârstă 25-34 ani (11%). În rândul persoanelor de 75 de ani, doar 0,3% fac mişcare în timpul liber.

 

Regimul alimentar şi problemele de sănătate

Din totalul românilor de 15 ani şi peste, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Mai mult, 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii. De asemenea, 71% urmează unul legat de consumul redus de sare. Persoanele care trăiesc la oraş consumă zilnic fructe în proporţie de 32,1%, iar cei de la sat doar 20,1% din populaţie.

 

Reamintim că în unele ţări din Europa, încă din 2014, speranţa de viaţă depăşete 80 de ani datorită medicinei, tratamentelor şi tehnologiei medicale moderne. Astfel, bărbaţii trăiesc 78 de ani, iar femeile peste 83 de ani.

 

Conform Eurostat, ponderea populaţiei cu vârstă peste 65 de ani va creşte la 30% până în 2060.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro