La 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Va fi arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, alianţă din care România face parte din 29 martie 2004.

Prima acţiune de luptă a Armatei României în afara graniţelor naţionale, de după Revoluţia din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO şi partenere, în teatrul de operaţiuni din Bosnia-Herţegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României şi-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia separatistă Kosovo, cu personal de stat-major şi, ulterior, cu subunităţi specializate, de nivel de companie.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, un batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuţiei militare româneşti la Operaţiunea ''Iraqi Freedom''. 

În ziua de 17 septembrie 1996, Armata României a pierdut primul militar în teatrele de operaţiuni de după 1990. Sublocotenentul post-mortem Remus Brânzan a făcut parte din Brigada 10 Geniu, primul contingent militar din ţara noastră care a participat la o misiune internaţională de menţinere a păcii, în Bosnia şi Herţegovina.

Ultimii doi ostaşi români căzuţi au fost sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu şi sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu, la 7 mai 2016, în localitatea Kandahar, Afganistan, în timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

Începând cu 1996 şi până în prezent, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţiuni.

 

De Ziua Armatei României, în anul 2016 sunt organizate o serie de manifestări, atât în ţară, cât şi peste hotare. Printre acestea, în Bucureşti, în perioada 17-24 octombrie, are loc cea de-a V-a ediţie a evenimentului "Ziua Armatei României în şcoli", în cadrul căruia misiunile militarilor şi modalitatea de accedere la cariera militară sunt prezentate în şase colegii naţionale şi licee din Capitală.

La 20 octombrie, a avut loc vernisarea expoziţiei România-NATO la Muzeul Militar Naţional, pentru ca la 23 octombrie să fie organizată Ziua Porţilor Deschise la Palatul Cercului Militar Naţional. 

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului naţional de sub ocupaţie hortysto-fascistă. Ultimele oraşe eliberate au fost Satu Mare şi Carei.

Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia, au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

AGERPRES