Indiferent că vorbim de taxe sau impozite, conform legislaţiei în vigoare, fiecare contribuabil are obligaţia de a-şi plăti datoriile către stat. Dar, în anumite condiţii, aceste datorii pot deveni nule, sau, mai exact statul, prin instituţia ANAF, nu mai poate obliga un datornic să plătească sumele către ANAF. Acest termen se numeşte prescripţie, şi intră în vigoare în anumite condiţii strice, conform procedurilor fiscale existente în România.

 

Contribuabilii au obligaţii, dar au şi drepturi

În contextul pandemiei, mulţi români au fost puşi în situaţia de anu-şi mai putea plăti datoriile către stat. Statul introduce noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, prin ordonanţă de urgenţă. Gunverul introducea două măsuri principale.

 

Prima consta în acordarea de bonusuri pentru plata impozitului anual pe venit până la 30 iunie 2020. Cea de a doua era o amnistie fiscală pentru dobânzi şi penalităţi pentru contribuabilii care plătesc principalele datorii restante datorate la 31 martie 2020 până la 15 decembrie 2020.

 

Scopul acestor facilităţi este prevenirea acumulării de noi datorii faţă de stat. În acelaşi timp s-a dorit evitarea deschiderii de noi proceduri de insolvenţă datorită măsurilor adoptate în perioada stării de urgenţă de anul trecut. Dar şi evitarea problemelor tehnice datorate numărului mare de declaraţii depuse precum şi creşterea gradului de conformare de către contribuabili.

 

Cu toate astea, conform reglementărilor ulterioare, contribuabilii sunt, totuşi, obligaţi să-şi plătească datoriile către stat, prin colectarea sumelro prin instituţia ANAF.

 

Procedurile fiscale pot prescrie datoriile către ANAF

Cu toate astea, conform procedurilor fiscale din România, datoriile contribuabililor pot fi prescrise, dar numai în anumite condiţii. Conform legsilaţiei României, datoriile către ANAF se pot prescrie, numai dacă termenul datoriei trece de cinci ani.

 

Cu alte cuvinte prescripţia începe de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

 

„Pentru ca prescripţia să se realizeze, este necesar ca statul, prin intermediul Administraţiei Financiare, să nu emită noi notificări care să prelungească, cu alţi cinci ani, termenul de prescripţie. Asemenea prescrierii datoriilor, tot în cinci ani se prescrie şi dreptul statului de a executa societatea pentru neplata la termen scadent a obligaţiilor fiscale declarate.

 

Termen curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.”, conform articolului 131 din Codul de Procedură Fiscală.

 

Cu alte cuvinte, dacă un cotribuabil are datorii către stat până în anul 2015, începând cu acest an se va prescrie, iar instituţia statului nu va mai putea emite notificări sau popriri ntr-o astfel de situaţie.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro