Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a dezvăluit ce restricţii vor intra în vigoare de luni, în România. Certificatul verde devine obligatoriu în sistemul de sănătate, iar nunţile şi botezurile sunt interzise chiar şi pentru persoanele vaccinate.

 

Certificat verde Covid obligatoriu în Sănătate

 

Ministrul interimar al Sănătăţii a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului de vaccinare în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza documentului care să ateste că s-au vaccinat. Totodată, evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele imunizate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

 

Ministrul Cseke Attila anunţă sancţiuni de 50.000 de lei în sus

 

Certificatul verde Covid devine obligatoriu în aproape orice activitate curentă şi la intrarea în orice instituţie privată, a declarat, joi seara, ministrul Cseke Attila. Acesta a reafirmat că îşi asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în Sănătate.

 

„Eu am propus şi îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident .Acolo sunt texte foarte clare de sancţiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unităţii care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a precizat Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.

 

Ce riscă persoanele care nu arată dovada vaccinării

 

Persoanele care nu prezintă certificatul verde vor rămâne fără contract de muncă.

 

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura ţară care face…de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe ţări din Europa care astăzi au ridicat restricţiile sau se gândesc la asta şi nu se uită la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit şi vrem să introducem această măsură”, a punctat ministrul interimar al Sănătăţii.

 

Nevaccinaţii vor putea intra în magazine alimentare şi farmacii

Întrebat unde va fi folosit certificatul verde, începând de luni (n.r. – 25 octombrie), Cseke Attila a răspuns că „în afară de magazinele alimentare, de farmacii (…), în toate celelalte instituţii şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi, pentru cei care sunt vizitatori”.

 

Ministrul Attila a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

 

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat acesta.

 

Nunţile şi botezurile, interzise chiar dacă te-ai imunizat anti-Covid

În privinţa evenimentelor private, precum nunţi, botezuri şi orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicţie totală”, este anunţul făcut de ministrul interimar al Sănătăţii. Practic, nici persoanele vaccinate nu mai au voie să participe la astfel de petreceri. Pe de altă parte, restaurantele şi cafenelele rămân deschise doar pentru românii imunizaţi.

 

„Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinaţi. La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus ministrul interimar al Sănătăţii.

 

 

 

 

 

Sursa: www.impact.ro