În contextul schimbărilor climatice semnificative din ultimii ani, asigurarea obligatorie pentru locuinţe tinde să fie un produs cât se poate de neprofitabil pentru asiguratori. Din acest motiv, se schimbă legea.

 

În teorie, românii ar trebui să aibă cu toţii asigurarea obligatorie la casă sau la apartament. Nu se întâmplă asta. Dar chiar şi cei care au ajuns să opteze pentru acest serviciu profită din ce în ce mai mult de despăgubiri din cauza încălzirii globale. Cu alte cuvintele, locuinţele se strică mult mai des decât înainte. De la furtuni şi inundaţii, până la incendii de vegetaţie, toate sunt experimentate de către români.

 

ASF schimbă legea asigurărilor obligatorii

„Privind la schimbările brutale ale fenomenelor naturale, este clar că se schimbă şi natura riscurilor – de exemplu incendiile de pădure care ating şi aşezări omeneşti. Probabil că va fi nevoie şi de o adaptare a legislaţiei de profil la noile condiţii şi riscuri cu care ne confruntăm. Recent, au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit „codul roşu pentru umanitate”. Reţinem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice şi impactul lor negativ.

 

Multe dintre aceste schimbări sunt foarte probabil ireversibile. De aceea, nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura şi proteja gospodăriile şi locuinţele în faţa unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Observăm schimbări climatice dramatice şi fenomene naturale extreme care produc adevărate tragedii în comunităţile umane lovite de acestea. Nu mai departe, să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta şi inundaţiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural, dar şi sute de gospodării. Sau furtunile ieşite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuinţe”, a explicat domnul Nicu Marcu, Preşedintele A.S.F.

 

Dincolo de contextul climatic din ţara noastră, au crescut asigurările. La finalul lunii trecute, erau încheiate nu mai puţin de 1,81 milioane de poliţe de asigurare obligatorii de tip PAID (Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), cu 4,47% mai mult decât în iulie 2020. Chiar şi aşa, doar 20% dintre români îşi asigură locuinţa contra dezastrelor naturale.

 

„Asigurările obligatorii de locuinţă în România sunt un fel de cenuşăreasă a poliţelor de asigurare pe care românii sunt obligaţi să le încheie. Un motiv este şi implicarea scăzută a autorităţilor locale pentru aplicarea legislaţiei în vigoare”, a explicat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro