Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, Simin Florescu, a declarat, luni seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că valul 4 al pandemiei de COVID determină cazuri grave la pacienţi tineri, oameni sănătoşi care au murit cu zile pentru că nu erau vaccinaţi şi au venit târziu la spital. Simin Florescu a explicat că medicii sunt stupefiaţi că oamenii nu se vaccinează şi trebuie să ajungă în situaţia de a explica unor familii tinere că nu le mai pot salva soţii, taţii.

 

La spitalul „Victor Babeş” s-au înregistrat în ultima perioadă decesele unor bărbaţi de 32, 37, 53 şi 62 de ani, nevaccinaţi, fără comorbidităţi.

 

„Nu aveau niciun fel de boli, erau oameni sănătoşi, care au murit cu zile pentru că nu erau vaccinaţi şi au venit la spital foarte târziu, cam a zecea zi de la debut, ceea ce a făcut sarcina noastră foarte grea”, a afirmat managerul spitalului.

 

Simin Florescu a explicat că acest val vine cu o tulpină mutantă care determină cazuri mult mai grave decât înainte, la pacienţi mult mai tineri, iar în alte ţări sunt deja cazuri mai grave la copii.

 

„Avem armele cu care să luptăm, de ce nu le folosim? Asta e stupefacţia noastră: de ce nu se vaccinează? De ce suntem puşi în situaţia de a explica unor familii tinere că nu le mai putem salva soţii, taţii? (…) Aceşti oameni au fost oameni fără niciun fel de probleme, din familii cu tot ce le trebuie, se plimbaseră prin ţări străine, mulţi veneau de la mare, acolo începuse drama”, a spus medicul.

 

Simin Florescu a subliniat că nu ştim pe cine o să lovească şi cum o să lovească tulpina mutantă a coronavirusului, de aceea medicii recomandă tuturor persoanelor să se vaccineze.

 

„Din ce vedem, lucrurile se schimbă şi începe să scadă vârsta la care loveşte mai puternic virusul mutant. Pentru copiii sub 12 ani ce putem să facem este să vaccinăm tot restul lumii, astfel încât copiii să fie protejaţi. Succesul ar fi dacă cât mai mulţi oameni s-ar vaccina cât mai repede, ca să nu apară o altă tulpină mutantă. Este foarte clar că toate cazurile severe din ultimele săptămâni şi decese sunt ale unor pacienţi nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet”, a mai declarat medicul.

 

„Suntem în plin val 4. Nu se pune problema dacă vine sau nu vine. E aici şi va urca în continuare. (…) În acest moment, în spital mai mult de jumătate dintre pacienţi sunt cu Covid. Din nou începem să avem probleme cu locurile pentru pacienţii severi, cu pacienţii care au nevoie de ATI şi toate aceste cazuri sunt la pacienţi nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet”, a atras atenţia managerul de la „Victor Babeş”.

 

Varianta Delta a coronavirusului are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor şi copiilor, în România existând în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani, iar o fată de 25 de ani, fără comorbidităţi, se află în aceste momente la terapie intensivă, a declarat duminică Raed Arafat, şeful DSU, la Digi24. Acesta a spus că autorităţile din România se pregătesc deja cu mai multe locuri la terapie intensivă destinate copiilor.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro