Dupa un an in care au fost vandute la preturi exorbitante bazate pe teama romanilor fata de COVID 19 si au umplut buzunarele speculantilor, Ministerul Sănătăţii susţine că măştile cu supapă nu sunt recomandate, deoarece supapa se deschide în momentul expiraţiei şi permite trecerea virusurilor.

 

„Sunt recomandate măştile cu supapă împotriva COVID-19? Nu, măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii, conform Mediafax.

 

Reprezentanţii instituţiei susţin că organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.

 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, sunt recomandate împotriva noului coronavirus măştile care acoperă în întregime nasul şi gura, măştile din ţesătură cu cel puţin două straturi, care se pot spăla şi refolosi, măştile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioadă a măştii, precum şi măştile care se aşază bine pe părţile laterale ale feţei şi care nu prezintă spaţii pe unde pot pătrunde/elimina particule.