Liviu Dragnea a fost încarcerat pe 27 mai 2019 şi avea de executat o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Pentru că obţinuse echivalarea unor zile de muncă pe care nu le-a efectuat, a îndeplinit fracţia de două treimi din pedeapsă (2 ani şi 4 luni) în 2 ani, şi astfel a îndeplinit condiţiile liberării condiţionate.

 

Totuşi, în luna mai, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea de liberare condiţionată, dar ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat această decizie şi a dispus mutarea procesului la Tribunalul Giurgiu şi rejudecarea cererii.

 

Concret, legislaţia prevede că, în funcţia de munca prestată (remunerată sau nu, efectuată ziua sau noaptea) un deţinut poate primi o reducere a pedepsei de o zi, la patru sau la trei zile muncite. De la încarcerarea sa în Penitenciarul Rahova (pe 27 mai 2019), Liviu Dragnea a lucrat în atelierul auto al închisorii. Totuşi, administraţia penitenciarului i-a interzis dreptul la muncă, ca pedeapsă, în urma unui interviu acordat fără aprobare. Însă Dragnea a câştigat apoi în instanţă recunoaşterea ca zile lucrate în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, deşi el nu a lucrat efectiv. Cu toate acestea, instanţele nu sunt obligate să acorde liberarea numai în baza acestei prevederi, ci dacă ”au convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”. Liviu Dragnea NU şi-a recunoscut niciodată vinovăţia şi, deci, nu s-a pus problema să îşi regrete fapta.

 

Amintim că pe data de 17 mai 2021, Liviu Dragnea a mai fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi în dosarul privind obţinerea invitaţiei la inaugurarea lui Donald Trump, în 2017. Procurorii spun că, prin trafic de influenţă, a intervenit printre membrii guvernului de la acea vreme în sprijinul unor oameni de afaceri care i-au asigurat finanţarea necesară participării la ceremonia de învestire a lui Trump, câştigător al alegerilor prezidenţiale din 2016. Cinci judecători de la Tribunalul Bucureşti s-au recuzat de la judecarea acestui dosar.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro