Aproximativ 4,5 milioane de consumatori casnici de electricitate şi 2 milioane de consumatori casnici de gaze care nu au semnat contracte concurenţiale vor achita începând de astăzi, 1 iulie, facturi semnificativ mai ridicate, în urma expirării termenului până la care beneficiau de vechiul preţ de serviciu universal.

 

Începând cu 1 iulie expiră termenul de aplicare a prevederilor ordinului emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin care au fost evitate scumpirile la energie electrică cu până la 26%, începând cu 1 ianuarie, ANRE obligând atunci furnizorii ca, până la finalul lunii iunie, să-şi factureze clienţii casnici care nu au semnat contracte concurenţiale la cel mai atractiv preţ din ofertele lor.

 

Asta nu înseamnă că de la 1 iulie aceşti consumatori nu pot semna contracte concurenţiale, însă ei nu vor mai beneficia de acum de preţurile atractive din momentul liberalizării pieţelor de gaze şi electricitate, ci de unele mai mari, şi, în ultimul caz, nici de discount-ul oferit de furnizori (diferenţa dintre preţul de FUI şi cel din oferta concurenţială) pe primele 6 luni ale acestui an. Cu excepţia clienţilor Electrica Furnizare, care a anunţat că a prelungit termenul de aplicare a discount-ului până la finalul lunii august.

 

În ceea ce priveşte facturile la curent, acestea ar urma să fie, de astăzi, mai mari cu 2-7% în cazul clienţilor “neconcurenţiali” ai celor 4 mari furnizori de ultimă instanţă (Enel, Electrică, CEZ şi E.ON), ca urmare a scumpirii energiei electrice active facturată (care reprezintă aproximativ 50% fin valoarea facturii, restul fiind tarife, contribuţii, accize şi certificate reglementate) cu un procent cuprins între 3 şi 13%.

 

Scumpirile mai semnificative vor fi suportate de cei aproximativ 2 milioane de consumatori casnici care nu au semnat un contract concurenţial de furnizare gaze, în pofida scurgerii unui an de la liberalizarea pieţei. În cazul E.On şi Engie, care controlează 90% din piaţă, creşterile vor fi între 13% şi 25%.

 

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi furnizori de gaze, unul dintre aceştia a anunţat chiar o scădere de 2%, în timp ce altul a indicat o majorare de 50% a preţului, rezultând o medie de 17%.

 

Până în prezent, cum a anunţat la Profit Energy.forum vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, doar jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate şi de gaze au semnat contracte concurenţiale.

 

Pe piaţa de energie electrică, “eliminarea preţurilor reglementate s-a făcut la 1 ianuarie. La acel moment, din cei 8,9 milioane de clienţi casnici, circa 3 milioane erau în piaţa concurenţială, deci o treime dintre clienţi aveau un contract concurenţial. După cinci luni, la sfârşitul lunii mai, alţi 1,3 milioane de consumatori au semnat un contract concurenţial, deci am ajuns la un procent de 48%. Avem o medie de circa 200-250.000 de contracte noi încheiate în fiecare lună, deci la sfârşitul lunii iunie vom avea peste jumătate din consumatorii casnici de energie electrică cu un contract concurenţial semnat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege în cadrul celei de-a cincea ediţii a Videoconferinţei Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus

 

În ceea ce priveşte piaţa gazelor naturale, situaţia este similară - din 4 milioane de consumatori, 600 erau deja pe piaţa concurenţială, iar alţi 1,5 milioane au semnat astfel de contracte după momentul liberalizării de la mijlocul anului trecut.

 

Scumpirile facturilor la utilităţi au cauze obiective, în special scumpirea celor două mărfuri, a gazului natural şi a energiei electrice, pe toate pieţele europene, nu numi pe cea autohtonă.

 

Repornirea economiilor afectate de pandemie a majorat cererea, ceea ce a pus o presiune pe preţul gazelor şi electricităţii. Astfel, pe piaţa spot a gazelor, greul s-a majorat de aproximativ 2,5 ori, de la un preţ de 50 de lei/MWh în vara trecută, ajungându-se la unul de 130 lei/MWh.

 

O evoluţie similară a avut şi piaţa spot de energie electrică, la fel ca şi pe pieţele spot cu care este cuplată – Ungaria, Cehia şi Slovacia, pieţe confruntate şi cu scumpirea la nivel record a certificatelor de emisii. Dacă în urmă cu un an pe pieţele spot preţurile erau de 100-125 lei /MWh, în prezent acestea sunt de 3-4 ori mai ridicate, variind între 325 şi 450 lei/MWh. Iar peste 50% din energia furnizată consumatorilor finali provine de pe cele două pieţe spot (PZU şi intraday).

 

Scumpiri ale gazului şi electricităţii pentru populaţie sunt înregistrate şi în statele vecine. În Ucraina, de exemplu, compania naţională de gaze, Naftogaz, a anuţat o scumpire cu aproximativ 10% de la 1 iulie, după ce majorase deja preţul gazului cu 50% de la 1 iunie.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro