Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, cadrul normativ pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5.000.000 de lei, pentru sprijinirea familiilor şi a persoanelor singure afectate de inundaţii în cursul anului 2021.

 

Fondurile vor veni din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru anul 2021. În sensul prezentei hotărâri, inundaţiile cuprind atât ploile abundente, cât şi fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite.

 

Ajutoarele de urgenţă ce se acordă familiilor sau persoanelor singure vor fi următoarele: câte 6.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv; câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%; câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50%; câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%, câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

 

„Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care aceştia trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă”, se arată în proiect.

 

Reamintim că în luna mai, în zona de Nord-Vest, cel puţin şase localităţi au fost lovite de inundaţii, după ploaia din 13 mai, care a durat numai trei ore, dar a avut efecte dramatice. 160 de oameni au fost evacuaţi din calea viiturii, iar mulţi dintre ei au fost scoşi cu barca din propriile case.

 

Totodată, pe fondul formării ciclonului în Marea Neagră, de săptămâna trecută, mai multe judeţe din Moldova au fost afectate de ploile torenţiale. De altfel, Galaţiul a trecut atât în weekend, cât şi miercuri prin ploi abundente, descărcări electrice, vijelii şi chiar gringină, pe alocuri apa ajungând şi la 1 metru. Numai miercuri seara, în 40 de minute au fost acumulaţi 80 l/mp, mult peste puterea de absorţie.

 

Ce alte proiecte se mai află pe masa de lucru a Guvernului

Printre proiectele de hotărâre aflate astăzi pe ordinea de zi de află şi cel privind aprobarea obiectivelor etapei a XXI-a 2021 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256/2010.

 

De asemenea, două proiecte de lege: unul pentru ratificarea Acordului, semnat la Bruxelles, la 27 ianuarie şi 8 februarie, de modificare a Acordului privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul unic de rezoluţie, semnat la Bruxelles la 21 mai 2014, al doilea, privind modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro