Premierul Florin Cîţu susţine că legea prin care se intezice cumulul pensiei cu salariul va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare. Cîţu afirmă că din ce ştie "nu s-a modificat nimic faţă de varianta pe care am văzut-o". Aprobarea legii a fost tărăgănată în aşa fel încât au scăzut şansele pentru adoptarea ei de către Parlament în actuala sesiune parlamentară, care se încheie la finalul lunii iunie. Astfel, persoane cu funcţii înalte pot primi în continuare şi pensii speciale, şi salarii de la stat, în acelaşi timp. Legea mai prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

 

În aceste condiţii, legea ar urma să fie adoptată cel mai devreme în sesiunea parlamentară din toamnă. Până atunci, persoane precum Irina Alexe, fostă poliţistă, actual secretar de stat la Ministerul de Interne, sau Silviu Gabriel Barbu, şeful Corpului de Control al prim-ministrului, vor primi şi salarii de la stat, şi pensii speciale.

 

Reamintim că ambii primesc pensii speciale. Irina Alexe s-a pensionat în 2016, la 42 de ani, şi primeşte o pensie de 14.000 lei, iar Silviu Gabriel Barbu s-a pensionat la sfârşitul anului trecut din funcţia de judecător, la 50 ani, fiind numit imediat în postul de la Guvern.

 

La mijlocul lunii martie, ministrul muncii Raluca Turcan spunea că proiectul de lege va fi aprobat în următoarea săptămână de Guvern şi trimis în Parlament. Între timp au trecut aproape 3 luni şi tot nu a fost trimis în Parlament.

 

Proiectul de lege prevede că persoanele care încasează pensie şi salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta între cele două forme de venit. În acest moment sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. De asemenea, prevede că pensionarii pot opta să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

 

Însă există şi câteva excepţii. Persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

 

 

 

 

Sursa: www.economie.hotnews.ro