Procurorii DNA au emis zece ordonanţe de reţinere pe numele unor poliţişti de la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, acuzaţi de fapte de corupţie. Alţi şase agenţi de la Rutieră au fost plasaţi sub control judiciar.
DNA îi suspectează că luau mită de la şoferii opriţi în trafic. Mai exact, susţin procurorii anticorupţie, aceştia au primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Reamintim că ieri, procurorii DNA şi ofiţerii DGA au făcut mai multe percheziţii la sediul IPJ Botoşani, Serviciul Rutier şi la domiciliile unor agenţi de poliţie.
Comunicatul DNA:
În cauza mediatizată prin comunicatul 496/VIII/3 din data de 2 iunie 2021, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02, respectiv 03 iunie 2021, a 11 inculpaţi (un ofiţer de poliţie, nouă agenţi de poliţie şi o persoană fizică) după cum urmează:
IACOB FLORIN EDUARD, la data faptelor, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Botoşani– Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit (trei fapte),
– fals intelectual
– uz de fals, în formă continuată
– favorizare a făptuitorului,
ANTON VIOREL, BALAN IONEL, BOTEZATU GABRIEL, FECIORU ROBERT NECULAI, GHERASIM CONSTANTIN-DOREL, GURIUC IONUŢ PAVEL, LUCA DUMITRU-CĂTĂLIN, RUSU CONSTANTIN-CIPRIAN, COŞMAN STELIAN-IULIAN,
toţi agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie 2021, faţă de şase inculpaţi, toţi agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul Rutier, după cum urmează: PODARU VIRGIL, ROMANESCU MIHAI, BUNDUC ŞTEFAN, PUŞCAŞU NICOLAE-OVIDIU, RIPICEANU LUCIAN, GURALIUC SORIN, pentru infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier (inclusiv ofiţerul de poliţie), în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în prezenta cauză.
Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Sursa: www.biziday.ro