Nu te întrista din cauza vremii mohorâte de zilele acestea. Încă ai timp să te bucuri de vară şi în curând vei avea parte chiar şi de o minivacanţă.

 

Mai exact, la finalul lunii iunie, cu ocazia Rusaliilor, toţi angajaţii din România vor fi liberi. Rusaliile se sărbătoresc anul acesta pe 20 şi 21 iunie. 20 iunie pică duminică, iar 21 iunie pică într-o zi de luni.

 

Astfel, se va forma un weekend prelungit şi te vei mai întoarce la muncă de-abia marţi, pe 22 iunie.

 

În cazul în care vei fi nevoit să munceşti în zilele declarate sărbători legale, trebuie să ştii că ai dreptul ca, în următoarele 30 de zile, să ţi se acorde timp liber compensator.

 

De asemenea, dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să primeşti compensaţii băneşti. Ai dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, în cazul în care ai muncit într-o astfel de zi.

 

Calendarul sărbătorilor legale rămase din 2021

Fiind deja la jumătatea anului, multe dintre zilele de sărbătoare legală au trecut, însă până la finele anului au mai rămas câteva astfel de ocazii, după cum urmează:

 

-15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;

-30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;

-1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;

-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

 

Până în acest moment al anului, angajaţii au primit liber în următoarele zile:

 

-1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

-24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

-30 aprilie -Vinerea Mare,

-2 -3 mai – Paşte ortodox 2021

-1 mai — Ziua Muncii

-1 iunie – Ziua Copilului

 

Pe întreg parcursul anului 2021, în Codul Muncii sunt prevăzute 15 zile libere legale, însă doar şapte dintre ele vor fi în cursul săptămânii. ​Celelalte opt vor pica în zile de sâmbătă şi duminică.

 

Sancţiuni pentru angajatorii care nu acordă liber sau alte compensaţii: Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro