Foarte mulţi români trăiesc din salariul minim pe economie. Aceasta este o realitate pe care o ştiam de mult timp. Numărul lor a crescut însă într-un ritm uimitor în ultimii cinci ani, iar consecinţele nu sunt puţine.
În teorie, când un român câştigă salariul minim pe economie, este sărac sau, în anumite situaţii, foarte sărac. Sunt familii cu doi copii, în care lucrează doar unul dintre soţi, iar acela este plătit cu salariul minim. În acelaşi timp, există patroni de firmă care aleg să fie plătiţi cu salariul minim pentru că nu vor să dea un impozit prea mare statului român. Indiferent de motiv însă, statisticile legate de acest subiect nu reprezintă un plus pentru ţara noastră.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat aseară că numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, numărul celor încadraţi cu astfel de salarii fiind de 1,6 milioane, relatează News.ro.
”Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.
Cu alte cuvinte, salariul minim în ţara noastră a ajuns să fie folosit în alte scopuri decât cel oficial, de aici şi realitatea faptului că nu toţi cei care au salariul minim în cartea de muncă primesc în mod autentic acest venit. În opinia ministrului Muncii, în acest set de circumstanţe, salariul minim a devenit ”negrativ, contraproductiv”, într-o perioadă în care unii angajaţi acceptă să fie plătiţi ”la negru sau la gri”.
Dincolo de cei care nu trăiesc în mod efectiv din acel salariu minim, există totuşi o veste bună pentru ceilalţi. Aparent, există discuţii la nivel european pentru definirea unui nivel al acestui salariu şi s-ar putea să crească până la un prag în care nu va mai fi fiabil să-ţi plăteşti angajaţii cu jumătate din bani la negru.
”Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a adăugat Raluca Turcan.
Sursa: www.playtech.ro