Alexandru Rafila a vorbit despre durata de imunitate pe care o oferă vaccinul anti-covid-19. În plus, el a declarat că abia în luna octombrie România va ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate.

 

Cât durează, de fapt, imunitatea vaccinului anti-covid

Alexandru Rafila a spus că imunitatea oferită de vaccineste de cel puţin un an, nu şase luni aşa cum cum se vehicula.

 

El a declarat că imunitatea obţinută după vaccin este diferită şi se menţine vreme de un an, însă totul depinde de imunitatea individuală, dar şi de tipul de vaccin.

 

„Eficacitatea vaccinului o să fie de cel puţin un an de zile, nu de şase luni. În ce am citit eu nu se făcea referire la jumătate de an. Imunitatea obţinută după vaccin e diferită, merge spre un an. Depinde mult de fiecare vaccin şi de imunitatea individuală.

 

Eu cred că imunitatea la marea majoritate a celor vaccinaţi va avea o valabilitate de cel puţin 12 luni”, a declarat Rafila la RomaniaTv.

 

Când renunţăm la masca de protecţie şi se ridică restricţiile

El a mai spus că abia prin luna octombrie numărul celor vaccinaţi va ajunge la 10 milioane, asta într-o estimare optimistă. Odată ce acest număr este atins, se va renunţa la restricţii şi la obligativitatea de a purta masca de protecţie.

 

„Cea mai mare prostie de la început a fost politizarea pandemiei. Cei care au făcut acest lucru nu şi-au dat seama ce efect are. Duce la prăbuşirea încrederii oamenilor. Nu poţi controla pandemia dacă nu ai populaţia parteneră.

 

Ce se întâmplă acum cu vaccinarea e şi rezultatul neîncrederii populaţiei în autorităţi. Efectele le vom simţi cu toţii, dacă nu reuşim să controlăm pandemia, aşa cum reuşesc alte ţări.

 

Eu cred că dacă la 1 octombrie renunţăm la mască şi la restricţii ar fi bine. Ar fi ideal, din punctul meu de vedere, şi rezonabil. Abia atunci cred eu că vom ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate”, a spus el.

 

”Vaccinarea ar trebui făcută şi de medicii de familie”

În plus, a continuat Rafila, medicii de familie ar trebui stimulaţi financiar pentru a vaccina pacienţii. El a mai spus că vaccinul ar trebui să fie extrem de accesibil şi să se poată face cu buletinul, cât mai aproape de domiciliu.

 

„Ritmul de vaccinare de 100.000 de doze pe zi ne va duce undeva la începutul lui octombrie. Trebuie să atragi oamenii. Cum? Să le fie uşor să se vaccineze, să fie undeva aproape de casă, să meargă cu buletinul.

 

Trebuie găsită o soluţie şi cu medicii de familie. Trebuie stimulaţi simplu, din punctul meu de vedere. Dacă reuşesc să vaccineze un anumit număr de persoane, să primească o primă. Nu e ca şi cum primesc o sumă de bani degeaba”, a continuat profesorul.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro